Το παιδί Τοξότης

Ένας μικρός εξερευνητής, από τη στιγμή που μπουσουλάει. Διψάει να γνωρίσει νέα εδάφη και προσαρμόζεται γρήγορα σε κάθε καινούργια κατάσταση. Ένα τέτοιο παιδί μπορεί ν' αποφασίσει να το σκάσει από το σπίτι του, όχι γιατί είναι δυσαρεστημένο, αλλά μόνο για την εμπειρία της αλλαγής. Παρά το γεγονός αυτό, θα παρακάμψετε εύκολα αυτή του την τάση φυγής, στέλνοντας το κατασκήνωση με άλλα παιδιά. Μπορείτε να το στείλετε άνετα εσωτερικό σε σχολείο, μια και δεν εξαρτάται από τη συναισθηματική ασφάλεια του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επίσης, εύκολα θα δεχτεί να πάει να μείνει με ηλικιωμένους συγγενείς, μακριά – η αλλαγή περιβάλλοντος το αποζημιώνει για την έλλειψη άνεσης που ίσως έχει.
Τα παιδιά Τοξότες, ειλικρινή από τη φύση τους, γρήγορα θα αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους: και θα είναι δύσκολο να τα τιμωρήσετε, μια και, συνήθως ότι κάνουν, το κάνουν καλοπροαίρετα. Είναι τόσο ενεργητικά παιδιά, που πρέπει να υπάρχουν γι' αυτά πολλοί τρόποι εκτόνωσης της δυναμικότητας τους. Η αλήθεια είναι ότι στο σχολείο, τα παιδιά Τοξότες τα πάνε πολύ καλύτερα στα σπορ και στις κοινωνικές πλευρές της σχολικής ζωής και δεν τους απασχολούν οι λεπτομέρειες στα μαθήματα. Όμως τα πάνε καλά στις εξετάσεις, γιατί είναι έξυπνα και μαθαίνουν εύκολα. Συνήθως τα πάνε καλά με τους συμμαθητές τους, γιατί είναι ευγενικοί και καλοπροαίρετοι. Εμπιστευτείτε τον για να βάλει στη θέση του κάθε «παλικαρά» του σχολείου – θα το κάνει, και όχι τόσο ασκώντας σωματική βία εναντίον του, όσο ρεζιλεύοντας τον και γεμίζοντας χαρά τα άλλα παιδιά.

Θα πρέπει να προσέξετε να μην το συνηθίσετε σε πολλά λεφτά. Επίσης, φροντίστε να μην κάνουν κάτι τέτοιο οι φίλοι ή οι συγγενείς σας. Όπως είπαμε και πριν, οι Τοξότες είναι τυχεροί σε οικονομικά θέματα: μ' ένα τρόπο ή με άλλο, τα χρήματα έρχονται προς αυτούς. Κάτι άλλο που θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας, είναι να είναι τακτικό και μεθοδικό, αλλιώς το δωμάτιο του θα είναι πάντα σα να έχει μόλις χτυπηθεί από βόμβα.

Οι μικροί Τοξότες φεύγουν από την οικογενειακή θαλπωρή πολύ νωρίς – μόλις μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οικονομικά, θα φύγουν, θα δυσκολευτείτε να παρακολουθήσετε τα βήματα τους για πολύ, μια και δεν μένουν στάσιμοι για πολύ καιρό (όπως και οι Δίδυμοι). Κατά πάσα πιθανότητα, με την πρώτη ευκαιρία θα φύγουν για το εξωτερικό – όπου και τα πάνε καλύτερα απ' ότι στην πατρίδα τους. Δεν χρειάζεται ν' ανησυχείτε για το μέλλον ενός μικρού Τοξότη: ποτέ δεν θα αποτύχει ένας τέτοιος άνθρωπος. Τα κατορθώματα του μπορεί μερικές φορές να είναι εξωφρενικά, αλλά θα μπορείτε, σίγουρα, να καυχιέστε περήφανοι γι' αυτά.

Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε στην ανατροφή ενός παιδιού Τοξότη, είναι να μην είστε υπερβολικά αυστηροί μαζί του: οι Τοξότες δεν μπορούν να υποφέρουν άδικες καταπιέσεις. Όπως είναι καλόβολα, ευγενικά παιδιά, θα ανταποκριθούν πλήρως στις ευγενικές υποδείξεις σας. Αν επαναστατήσουν, καμιά τιμωρία δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το αντίθετο, μάλιστα: θα τα κάνει αντιδραστικά. Τα παιδιά αυτά έχουν έντονο αίσθημα τιμής και, αν το επικαλεστείτε, δεν θα χάνουν τίποτε που να το σπιλώσει. Αν σας υποσχεθεί κάτι ένας Τοξότης, να είστε σίγουροι ότι θα μείνει πιστός στο λόγο του – μπορεί οι άνθρωποι του ζωδίου αυτού να είναι γενικά ασυνεπείς, αλλά παρ' όλα αυτά. ό,τι υπόσχονται, το τηρούν. Το χαρακτηριστικό αυτό και η φιλοδοξία τους να κάνουν τέλεια το καθετί με το οποίο ασχολούνται, θα βοηθήσουν να λυθούν τα προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν κατά τα χρόνια διαμόρφωσης της προσωπικότητας τους. Συνήθως είναι απρόσεκτοι και υπερβολικά γενναιόδωροι με τα πράγματα τους: κινδυνεύουν να τα χάσουν ή να τα δώσουν σε άλλα παιδιά. Πρέπει λοιπόν, να προσέξετε να μην τα επηρεάσουν άπληστοι φίλοι τους.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα