Το παιδί Καρκίνος

Το παιδί Καρκίνος επηρεάζεται έντονα απ' την ατμόσφαιρα του σπιτιού του και συντονίζεται με την συναισθηματική κατάσταση των αδερφών του και των γονιών του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το παιδί αυτό, να ζει σε ήρεμη και ευχάριστη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Αν εσείς, οι γονείς του, δεν τα πάτε πολύ καλά μεταξύ σας, φροντίστε να μην καταλάβει τίποτα ο μικρός Καρκίνος σας.

Μια διαλυμένη οικογένεια πληγώνει βαθιά ένα τέτοιο παιδί, μια και σπάνια έχει αρκετή αυτοπεποίθηση: έτσι, ο ψυχικός του κόσμος θα κλονιστεί έντονα, σε περίπτωση που οι γονείς του χωρίσουν.
Συνήθως τα άλλα παιδιά κατηγορούν, τα παιδιά Καρκίνους ότι είναι,«μαμόθρεφτα» και ότι διαρκώς όταν τα βρουν σκούρα με τους συνομήλικους τους, τρέχουν στο μπαμπά τους και τη μαμά τους για ηθική υποστήριξη. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι τα παιδιά Καρκίνοι έχουν μια τάση να ζητάνε βοήθεια από τους γονείς τους με το παραμικρό. Είναι λοιπόν στο χέρι σας να τα μάθετε να στέκονται περισσότερο στα πόδια τους. Η υπερπροστασία μόνο κακό θα έκανε στα παιδιά αυτά. Στο σχολείο, ένα παιδί Καρκίνος θα δείξει συνήθως ενδιαφέρον, για την ιστορία, τη γεωγραφία και τις καλές τέχνες – μουσική ή ζωγραφική. Δεν διακρίνονται ιδιαίτερα, παρότι, βέβαια, για να προσδιορίσουμε τις δημιουργικές ικανότητες του καθενός χωριστά, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο ατομικό του ημερολόγιο. Πάντως, ακόμα και το πιο ταλαντούχα παιδιά Καρκίνοι δεν αναπτύσσονται εντυπωσιακά γρήγορα, αν και συνήθως έχουν πολύ καλή μνήμη. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ζωή και τα ενδιαφέροντα τους, κατά τη σχολική ηλικία, περιστρέφονται έντονα γύρω από την οικογένεια. Αν σταθείτε δίπλα σ’ ένα τέτοιο παιδί και διαβάσετε μαζί του, γρήγορα θ' ανακαλύψετε όλα τα κρυμμένα του ταλέντα. Αποφύγετε να στείλετε ένα παιδί Καρκίνο εσωτερικό σε σχολείο – τουλάχιστον όχι πριν την εφηβεία. Δεν θα καταφέρετε να κάνετε το παιδί σας πιο ανεξάρτητο - το μόνο που θα πετύχετε είναι να του προξενήσετε δυστυχία, εξαιτίας του αποχωρισμού του από τη ζεστή αγκαλιά της οικογένειας.

Έχετε υπόψη σας ότι η αρχή της εφηβείας μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία για ένα παιδί Καρκίνο, που στην φάση αυτή γίνεται υπερευαίσθητο και δείχνει τάσεις απομόνωσης. Ένας καλός τρόπος να εξηγήσετε σ' ένα τέτοιο παιδί πως γίνεται η εξέλιξη της ζωής του ανθρώπου είναι με παραδείγματα από τα ζώα. Ο τρόπος που η φύση αντιμετωπίζει τη γέννηση θα το πείσει να αποδεχτεί την ιδέα της σωματικής του ωρίμανσης.

Βέβαια, ο μικρός Καρκίνος σας δεν θα είναι, ακριβώς, άγγελος, αλλά σε γενικές γραμμές τα παιδιά αυτά είναι εύκολα στην ανατροφή τους. Έχουν την τάση να λένε ψέματα, όταν φοβούνται ότι θα τα τιμωρήσουν (έτσι κάνουν, βέβαια, τα περισσότερα παιδιά) και ίσως, πρέπει ν' ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το θέμα. Καθώς, όμως, θα υπάρχει τόσο στενός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ σας, δεν θα δυσκολευτεί να μάθει να σας λέει πάντα την αλήθεια. Έτσι, θα μπορέσετε να το ενθαρρύνετε ώστε να λέει την αλήθεια και στους άλλους.

Προσέξτε ιδιαίτερα, επίσης, να μάθετε στο παιδί Καρκίνο, από μικρό, να είναι τακτικό - και μην ακούτε συνέχεια τα παράπονα του για τ' άλλα παιδιά. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μνησικακίες μέσα τους – και εδώ χρειάζεται προσοχή: ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα των Καρκίνων είναι ότι δεν ξεχνούν ποτέ και δυσκολεύονται να συγχωρήσουν. Μάθετε τα ότι είναι σημαντικό να μπορούν να συγχωρούν και ότι πρέπει να μην αφήσουν την εκδικητικότητα να διαβρώσει τον καλό εαυτό τους.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα