ΥΔΡΟΧΟΟΣ

21 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου
Θετικό ζώδιο.
Ζώδιο του αέρα.
Κυρίαρχος πλανήτης: Ουρανός.
Αντιπροσωπεύει τον ανθρωπισμό, την πρωτοτυπία, την ανεξαρτησία, τον ιδεαλισμό.
Είναι ειλικρινής και αρκετά εκκεντρικός.
Στον Υδροχόο αντιστοιχεί ο μύθος του Γανυμήδη, γιου τον Τρώα και της Καλλιρρόης.

Οι Υδροχόοι είναι οι πιο σύνθετοι ζωδιακοί χαρακτήρες, με άκρως περίεργη συμπεριφορά, που αποτελεί αίνιγμα για τους γύρω τους. Το σύμβολο τους είναι ένας άνδρας (ή άγγελος), που ρίχνει νερό στη γη, με μια υδρία – αλλά θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα και οι στενότεροι συγγενείς τους παραδέχονται ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη λογική τους ούτε να προδικάσουν τη συμπεριφορά τους. Πιστεύουν ότι το μόνο αρνητικό στη συμπεριφορά των Υδροχόων είναι η ασυνέπεια τους.

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παράδοξα των Υδροχόων, που όχι μόνο είναι πολύ έξυπνοι, αλλά πάντα μπορούν να δικαιολογήσουν το καθετί που κάνουν. Η λογική τους ενισχύεται από τη δύναμη της διαίσθησης και γι' αυτό μερικοί από τους πιο διαπρεπείς διανοούμενους ανήκουν στο ζώδιο αυτό. Ο Υδροχόος είναι ζώδιο του αέρα και σαν τέτοιο, έχει να κάνει με την πνευματική επικοινωνία: ο ειδικός ρόλος των Υδροχόων είναι να μεταδώσουν τη γνώση για το καλό της ανθρωπότητας – όχι μόνο το υλικό, αλλά και το πνευματικό – ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να αναχθεί σε ανώτατη σφαίρα ύπαρξης.

Η αρχή των Υδροχόων είναι ο ανθρωπισμός. Γι’ αυτούς, δεν υπάρχουν διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος ή δόγματος και ο τυπικός Υδροχόος πιστεύει ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα. Γι' αυτό, θα τον βρείτε συχνά να συμμετέχει σε οργανώσεις και κινήματα που αγωνίζονται για το καλό του συνόλου. Μάλιστα, οι ιδρυτές τέτοιων κινημάτων συχνά είναι Υδροχόοι. Οι Υδροχόοι με ταλέντο στις τέχνες τις χρησιμοποιούν συνήθως, σαν ένα μέσο για να μεταδώσουν τις ανθρωπιστικές ιδέες τους. Ένα παράδειγμα είναι ο Τσάρλς Ντίκενς, ο οποίος με τα μυθιστορήματα του επέδρασε στην Βικτοριανή Αγγλία υπέρ των φτωχών, περισσότερο από πολλούς άλλους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους της εποχής του.

Αλλά παρότι ο μέσος Υδροχόος, τρέφει τόσο αγαθά αισθήματα για τους ανθρώπους στο σύνολο τους, έχει μυριάδες γνωστούς και πάρα πολλούς φίλους, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην ταυτιστεί απόλυτα με κανέναν απ’ αυτούς, με τους οποίους σχετίζεται. Αυτό, γιατί, πάνω απ' όλα, οι Υδροχόοι είναι οι μεγαλύτεροι ατομιστές του ζωδιακού κύκλου αισθάνονται την ανάγκη να διαφυλάξουν την προσωπική τους ταυτότητα και ελευθερία, με οποιοδήποτε κόστος: και είναι αυτή τους η ανάγκη που δημιουργεί ένα αδιόρατο, αλλά αδιαπέραστο τοίχο ανάμεσα σ' αυτούς και τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να τους πλησιάσουν.

Ο τοίχος αυτός δημιουργείται λόγω της περίεργης συναισθηματικής φύσης των Υδροχόων: έχουν ευγενική, αλλά όχι ζεστή καρδιά. Είναι αδύνατο για έναν Υδροχόο (εκτός αν υπάρχουν άλλες, πολύ δυνατές επιδράσεις στο ωροσκόπιο του) να αισθανθεί φλογερό αισθήματα, ρομαντική έξαρση ή συναισθηματική εξάρτηση από άλλους ανθρώπους, κάτι που είναι χαρακτηριστικό των ζωδίων του νερού. Ούτε μπορεί να βιώσει τα δυνατά συναισθήματα που βιώνουν τα ζώδια της φωτιάς. Αν σχηματιστεί στενός δεσμός μεταξύ ενός Υδροχόου και κάποιου άλλου ανθρώπου, αυτός θα βασίζεται στην πνευματική επικοινωνία. Περισσότερο αγαπάει ένας Υδροχόος με το μυαλό του, παρά με την καρδιά του. Από μια άποψη, το γεγονός αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό για το σύντροφο του Υδροχόου και τα παιδιά του: δεν τον αφήνει να γίνει κτητικός απέναντι σ' οποιονδήποτε αγαπάει. Δεν θα υπάρξουν κρίσεις ζηλοτυπίας, ούτε θα γίνουν προσπάθειες να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κοντινών του ανθρώπων. Μάλιστα, ίσως η γυναίκα και τα παιδιά του αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ενδιαφέρεται γι' αυτούς: αυτό, γιατί, δεν συνηθίζουν να εκφράζουν συναισθήματα στοργής. Σ' αυτό, μοιάζουν με τον Αιγόκερο.

Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις – ο Τσαρλς Ντίκενς ήταν μια απ' αυτές. Ήταν (όπως πολλοί στην εποχή του) μελοδραματικά συναισθηματικός μερικές φορές – και είχε την ατυχή συνήθεια να ερωτεύεται υπερβολικά εύκολα και πολύ συχνά. Αυτό όμως γινόταν, γιατί είχε την επίδραση της Αφροδίτης, στους πολύ ρομαντικούς Ιχθείς.
Για τους περισσότερους Υδροχόους, οι πλατωνικές σχέσεις με το άλλο φύλο είναι προτιμότερες από τις ολοκληρωμένες. Ο άνδρας Υδροχόος εκτιμά τις γυναίκες, κυρίως για την εξυπνάδα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευχαριστιέται την παρέα όμορφων γυναικών, αλλά ότι την αλλάζει ευχαρίστως με μια εύστροφη, πνευματώδη γυναίκα που θα μπορεί να σταθεί στο δικό του ύψος σε μια κουβέντα και νικάει, όλες τις «αντίζηλες», ακόμη κι αν το πρόσωπο και το σώμα της υπολείπονται σημαντικά σε προσόντα.

Παρότι δεν είναι, από τη φύση τους ενθουσιώδεις, οι Υδροχόοι είναι σίγουρα πιστοί στους φίλους και συνεργάτες τους και φροντίζουν να το δηλώσουν καθαρά σε όσους σκέφτονται διαφορετικά. Ο Υδροχόος δεν είναι φίλος μόνο για τις καλές μέρες, που θα εξαφανιστεί όταν βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Να ξέρετε ότι ακόμα κι όταν δεν σας συμπαθούν, αν αισθανθούν ότι αδικείστε, σίγουρα θα πάρουν το μέρος σας. Αυτό έχει τις ρίζες του στην αμεροληψία, που χαρακτηρίζει τον Υδροχόο. Φέρονται σε όλους με τον ίδιο τρόπο, κι αυτό συμβαίνει σε κάθε τομέα της ζωής τους.
Ο Υδροχόος. όταν ενδιαφερθεί ή στοχέψει σε κάτι, ασχολείται μόνο μ' αυτό. Η ενεργητικότητα του όμως. λειτουργεί σπασμωδικά – χάνει τεράστιες προσπάθειες που διακόπτονται από ληθαργικές φάσεις. Υπάρχει κι ένα άλλο παράξενο, σχετικά με τους Υδροχόους: Αφού προσπαθήσουν πολύ να πετύχουν ό,τι στοχέψουν και τα καταφέρουν, ο στόχος χάνει κάθε ενδιαφέρον γι' αυτούς. Πολλοί Υδροχόοι «πέταξαν» την καριέρα τους στα σκουπίδια, ακριβώς τη στιγμή που έφτασαν στην κορυφή της επιτυχίας, για να ριχτούν από την αρχή, σ' ένα νέο στόχο, γεμάτο κινδύνους: σίγουρα όμως, η νέα τους ζωή. θα τους δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουν καλύτερα τις δυνατότητες τους.

Ο Υδροχόος είναι, απ' ότι φαίνεται, σε μόνιμη κατάσταση εξέλιξης – η τελείωση δεν φτάνει ποτέ σ' ένα τελικό στάδιο, όσο αφορά τους ανθρώπους αυτούς. Έτσι, αν θέλετε να διατηρήσετε άσβεστο το ενδιαφέρον ενός Υδροχόου, θα πρέπει κι εσείς να του παρουσιάζεστε με διαφορές πτυχές της προσωπικότητας σας, και να του επιδεικνύετε συνέχεια καινούργιες αποδείξεις των δυνατοτήτων σας. Οι Υδροχόοι δεν έχουν καιρό για όσους μπαίνουν στο «λούκι» - είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σ' έναν άνθρωπο, όπως πιστεύουν.
Οι «δύσκολες» καριέρες είναι αυτές που έλκουν τους Υδροχόους, όσες δίνουν περιθώρια για δημιουργική σκέψη, τεχνολογική εξειδίκευση και ειδικά προσόντα. Οι θετικές επιστήμες τους έλκουν ιδιαίτερα, μια και από τη φύση τους, είναι συστηματικοί παρατηρητές της φύσης – και του ανθρώπου. Αλλά θα τους συναντήσετε σ' όλους τους τομείς της τέχνης. Οι Υδροχόοι δεν είναι φτιαγμένοι για έμποροι. ίσως όμως συναντήσουμε αρκετούς στη βιομηχανία – όχι σε τομείς που χρειάζονται τόσο οικονομικές συναλλαγές, όσο και σε τεχνικούς τομείς που αφορούν τη βελτίωση ενός προϊόντος των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών τους, οι Υδροχόοι συμπεριφέρονται ακραία. Περιορίζονται εύκολα στα απαραίτητα, αλλά είναι ικανοί να κάνουν και έξοδα, αν επιθυμήσουν κάτι, που θα φανούν πολύ παράλογα. Και είναι Υδροχόοι συνήθως, αυτοί που αφήνουν την περιουσία τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (πολύ συχνά μάλιστα, σε συλλόγους προστασίας ζώων, μια και αγαπούν πολύ τα ζώα και μάχονται ενεργά κατά της άσκησης βίας σ' αυτά). Τους συγγενείς του ένας Υδροχόος, σπάνια θα τους θυμηθεί στη διαθήκη του. Το λυπηρό είναι ότι πολύ συχνά, οι Υδροχόοι απομακρύνονται από τους συγγενείς τους, ακόμα και χωρίς να μαλώσουν μαζί τους. Οι Υδροχόοι, δεν μαλώνουν συνήθως: απλά, σε βγάζουν εντελώς από τη ζωή τους, έτσι και κάνεις κάτι που θα τους προσβάλλει βαθιά, χωρίς να σου δώσουν ποτέ την ευκαιρία να καταλάβεις γιατί το έκαναν.

Οι Υδροχόοι έχουν γερή σωματική κράση – ανήκουν στα ζώδια που ζουν πάνω από το μέσο όρο ζωής. Στη συμπεριφορά τους, φαίνονται πολύ ήρεμοι – δεν κλονίζονται, ακόμα και σε δύσκολες φάσεις – αλλά, εξαιτίας των παραπάνω, έχουν ένα πολύ ευαίσθητο νευρικό σύστημα. Παρ' όλα αυτά, η ιδιαίτερη συναισθηματική φύση τους, τους προστατεύει από νευρικές διαταραχές. Παρουσιάζουν κάποια αστάθεια του κυκλοφοριακού τους συστήματος – και μπορεί να μπερδέψουν τους γιατρούς τους, μια και παρουσιάζουν εναλλαγή των κλινικών τους ευρημάτων. Οργανικά, η καρδιά των Υδροχόων δουλεύει ρολόι. Η αρτηριοσκλήρωση, οι κιρσοί και τα πρησμένα πόδια – όλα σημάδια κυκλοφοριακών προβλημάτων, εμφανίζονται συνήθως, όταν περνούν τα χρόνια. Έχουν, όμως, την τύχη να διατηρούν ανέπαφη την ευστροφία τους, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Οι Υδροχόοι είναι υπέροχοι στα νιάτα τους και εξακολουθούν να είναι γοητευτικοί, σαν μεσήλικες – αργότερα, όμως, μπορεί να γίνουν ιδιότροποι και ιδιόρρυθμοι. Στην πραγματικότητα, η εκκεντρικότητα τους αυτή υπήρχε από παλιά, αλλά τότε ήταν χαριτωμένη ή και γοητευτική για τους άλλους. Ένας Υδροχόος διασκεδάζει πολύ να συγχύζει άλλους ανθρώπους (κυρίως τους υπερβολικά συντηρητικούς), λέγοντας ή κάνοντας πράγματα, που τους εξοργίζουν: υπάρχει κάτι το διαβολεμένα παιδικό στους Υδροχόους.

Μέχρι τώρα, ίσως έχετε σχηματίσει μια ιδέα για τον τυπικό Υδροχόο, δεν είναι, όμως, καθόλου πλήρης. Κανένας αστρολόγος δε θα μπορούσε να περιγράψει ικανοποιητικά όλες τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του. Καθώς για την πορεία της ζωής του, σχεδόν πάντα έχει περίεργες κατευθύνσεις και ακολουθεί μια σειρά από ασύνδετες, μεταξύ τους, φάσεις. Του αρέσει όμως να ταξιδεύει, συχνά τα ταξίδια αποτελούν χαρακτηριστικό της ζωής του. Οι περισσότεροι Υδροχόοι προτιμούν την εξοχή, παρά τον αστικό τρόπο ζωής. Συχνά θα φανεί ότι «ριζώνουν» κάπου, αλλά εξίσου συχνά, θα αλλάξουν εντελώς πορεία.

Ο γάμος είναι ένα τυχερό παιχνίδι: παρότι δεν έχουν ροπή προς την απιστία, είναι τέτοιος ο χαρακτήρας τους που η συζυγική ζωή γι’ αυτούς, είναι δύσκολη δουλειά, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να διαρκέσει η σχέση, αν ο Υδροχόος μπορεί κατά περιόδους να βρίσκεται για κάποιο χρόνο μακριά από το σπίτι: είτε για δουλειές, είτε να μένει για λίγο μόνος του, σ' ένα ήσυχο καταφύγιο. Όταν υπήρχε αυστηρότερη κριτική εναντίον όσων συμβίωναν, χωρίς την επίσημη ευλογία της Εκκλησίας, οι Υδροχόοι ήταν οι πρώτοι που αρνιόντουσαν να συμβιβαστούν – και οι «παράνομοι» δεσμοί τους πήγαιναν καλά. Τώρα, που οι σχέσεις είναι ελεύθερες, βλέπουμε ότι επισφραγίζουν τις σχέσεις τους, αν όχι στην εκκλησία, τότε στο δημαρχείο: αυτό το κάνουν, μια και τυχαίνει να είναι, πια, η πιο επαναστατική εναλλακτική λύση.

Σωματικά, οι Υδροχόοι ανήκουν στα «ωραία» ζώδια: καλή σωματική διάπλαση, κλασικά χαρακτηριστικά και δυνατός σκελετός, αν και μπορεί να είναι λίγο βαρυκόκαλοι. Τα μάτια τους έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, μια και λάμπουν με μια εσωτερική φλόγα. Είναι συνήθως αμυγδαλωτά και ζεστά. Μερικές φορές, οι Υδροχόοι έχουν ονειροπόλο βλέμμα, ενώ άλλοτε, φαίνεται να διασκεδάζουν ιδιαίτερα με ό,τι βλέπουν: ποτέ δεν έχουν αντιπαθητικό βλέμμα, ακόμα κι όταν έχουν απογοητευθεί από κάτι. Το δέρμα τους είναι διαφανές, τα μαλλιά τους συνήθως λεπτά και κατσαρά. Τα χέρια τους είναι πολύ κομψά, με όμορφα δάχτυλα και νύχια. Ένα περίεργο, σχετικά με τον τρόπο που συζητούν οι Υδροχόοι, είναι ότι συχνά διαχέονται, από άσχετα θέματα.

Είναι δύσκολο να «εξημερώσεις» έναν Υδροχόο: αν τους αφήσετε να οργανώσουν μόνοι τους το νοικοκυριό τους, θα το μειώσουν στο ελάχιστο. Κάτι όμως, που θα έχει πλουσιοπάροχα το σπίτι τους, είναι οι ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό και πολλοί Υδροχόοι (συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών) ενδιαφέρονται για την ηλεκτρονική – συχνά ασχολούνται επαγγελματικά μ' αυτή. Είναι, επίσης, ταλαντούχοι εφευρέτες – συχνά, όμως, δεν φροντίζουν να κατοχυρώσουν τις ιδέες τους και έτσι χάνουν τις οικονομικές απολαβές που θα μπορούσαν να είχαν απ' αυτές. Οι Υδροχόοι έχουν μανία με τη σωστή διατροφή – αυτό είναι μάλιστα το μόνο κοινό τους σημείο με τους Παρθένους, με τους οποίους θα μπορούσαν να συζητούν αιώνια για φυσικές και υγιεινές τροφές.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα