ΣΚΟΡΠΙΟΣ

23 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου
Αρνητικό ζώδιο.
Ζώδιο του νερού.
Κυρίαρχος πλανήτης: Πλούτωνας. Αντιπροσωπεύει την διορατικότητα, το πάθος, τη διαίσθηση, την ευθυκρισία.
Διαθέτει φαντασία και ισχυρό μαγνητισμό.
Στο Σκορπιό αντιστοιχούν οι μύθοι της Άρτεμης και του Ωρίωνα, του Δία και του Φαέθων.

Ο Σκορπιός, εκτός από το σκορπιό, έχει και άλλο ένα σύμβολο: τον αετό. Είναι κρίμα για τους ανθρώπους του ζωδίου αυτού που επικράτησε το πιο «κακό» σύμβολο τους. Οι παλιοί αστρολόγοι, χρησιμοποίησαν διπλό συμβολισμό, για να δηλώσουν ακριβώς, την έντονη πάλη μεταξύ του καλού και του κακού, που γίνεται μέσα στη φύση ενός Σκορπιού. Λόγω του λανθασμένου μονού συμβολισμού του, οι συγγραφείς αστρολογικών βιβλίων έχουν τονίσει υπερβολικά τα ελαττώματα των Σκορπιών, χωρίς ν' αναφέρονται επαρκώς στα αξιόλογα προτερήματα του. Μόνο τελευταία άρχισαν οι αστρολόγοι να εκτιμούν σωστά τους Σκορπιούς, ξεπερνώντας τις καλιές τους προκαταλήψεις.

Παρά το γεγονός αυτό. πρέπει να παραδεχτούμε (όπως το παραδέχονται και οι ίδιοι άλλωστε), ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μερικά προβληματικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να ελέγξουν και αν είναι δυνατό, να ξεπεράσουν. Αυτό που χαρακτηρίζει το Σκορπιό είναι η ένταση. Είναι ένα σταθερό ζώδιο και ανήκει στο ζώδιο του νερού. Οι Σκορπιοί είναι έντονα συναισθηματικοί και υπερευαίσθητοι. Έχουν έντονα ανεπτυγμένη διαίσθηση. Αν σ' αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι έχουν αναλυτική σκέψη, έντονη θέληση και μεγάλη αποφασιστικότητα να πετύχουν σε ό,τι κάνουν, θα καταλάβουμε ότι είναι άνθρωποι που πρέπει να τους υπολογίζουμε.

Ευτυχώς, οι Σκορπιοί έχουν, επίσης, ανεπτυγμένο αυτοέλεγχο: είναι φτιαγμένος έτσι από τη φύση, που λειτουργεί σαν αυτόπροστατευτικός μηχανισμός γι’ αυτούς, τον οποίο ενεργοποιούν όταν αποφασίσουν να καταστείλουν τα κατώτερα ένστικτα τους. Και, για να είμαστε δίκαιοι μ' αυτούς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι συνέχεια προσπαθούν για τον καλύτερο εαυτό τους. Απλά, μερικές φορές, αν δεν πετύχουν στα πειράματα και τις περιπέτειες τους, ίσως μπουν στον πειρασμό να δείξουν λίγο από το σκληρό χαρακτήρα τους.

Θα καταλάβετε καλύτερα το χαρακτήρα των Σκορπιών, αν αναλύσουμε ό,τι υποδηλώνουν τα σύμβολα τους. Υπάρχουν διάφορα είδη σκορπιών, μερικά από τα οποία είναι λιγότερο δηλητηριώδη από τα άλλα: το δηλητήριο τους μπορεί να προκαλέσει συχνά μόνο παροδικές, μικρές βλάβες,·δεν σκοτώνουν, πάντα, τα θύματα τους. Παρότι οι σκορπιοί ζουν σε ζεστές ή τροπικές χώρες, είναι τόσο ευαίσθητοι στις ακτίνες του ήλιου, που εύκολα μπορεί να πεθάνουν αν εκτεθούν για πολύ σ' αυτόν. Έτσι, πρέπει να έχουν όσο το δυνατό, καλυμμένο το σώμα τους, είτε κάτω από πέτρες, είτε κάτω από το χώμα. Είναι μοναχικά ζώα, που αποφεύγουν τις μεταξύ τους σχέσεις, έκτος αν μαλώνουν ή ζευγαρώνουν (αν το αρσενικό δεν φύγει γρήγορα μακριά, αμέσως μετά την ερωτική πράξη, κινδυνεύει να του επιτεθεί το θηλυκό και να το κατασπαράξει).

Οι Σκορπιοί είναι μυστικοπαθείς, αλλά κρατούν αυτή τη στάση γιατί είναι ευαίσθητοι στις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων. Δυσκολεύονται να δείξουν τα αισθήματα τους: προσπαθούν να τα κρύβουν, γιατί φοβούνται ότι θα φάνουν οι αδυναμίες τους και θα θεωρηθούν χαζοί στα μάτια των άλλων. Μόνο όταν θυμώσουν πολύ πέφτει η μάσκα τους, γίνονται πολύ άγριοι και κινδυνεύουν όχι μόνο οι άλλοι που προκάλεσαν την οργή τους, αλλά και οι ίδιοι. Και σκοτώνουν περισσότερο με τα λόγια, παρά με τα έργα τους. Το κεντρί του σκορπιού είναι στην ουρά του, και ότι λέει, πάνω στο θυμό του, δύσκολα ξεχνιέται ή συγχωρείται.

Οι Σκορπιοί είναι μοναχικοί από τη φύση τους, όχι γιατί είναι ακοινώνητοι αλλά, μια και η έντονη προσωπικότητα τους προκαλεί τους άλλους ανθρώπους, αναγκάζονται συχνά να αμύνονται, κάτι που δεν τους αρέσει. Μπορούν, μεταφορικά, να «σκοτώνουν» την αγάπη που αισθάνονται οι άλλοι γι' αυτούς, επειδή συχνά οι Σκορπιοί γίνονται κτητικοί απέναντι τους. Όταν κάνουν στενές σχέσεις, τις παίρνουν πολύ στα σοβαρά και η ανάγκη να αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλείς μπορεί να τους κάνει υπερβολικά απαιτητικούς. Δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι δεν γίνεται να μονοπωλούν πάντα την αγάπη των άλλων. Το άλλο σύμβολο του ζωδίου όμως είναι ο αετός, ο βασιλιάς των ουρανών, που φτιάχνει τη φωλιά του σε ψηλά δέντρα ή απόκρημνους βράχους: αυτό μας θυμίζει ότι όταν ο Σκορπιός ξεπεράσει το πνευματικά και συναισθηματικά του προβλήματα, μπορεί να υπερβεί όλα τ' άλλα ζώδια, ως προς την ηθική του υπόσταση. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μια πνευματική πλευρά στη φύση του Σκορπιού που όταν ενεργοποιηθεί, οι άνθρωποι του ζωδίου αυτού αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην υπηρεσία των ανθρώπων που αγαπούν, ή του σκοπού που υπηρετούν. Παρότι έχουν έντονο προσωπικό μαγνητισμό, δεν τον χρησιμοποιούν επιδεικτικά: ο Σκορπιός δεν επιδεικνύεται, όπως ένας Λέων ή ένας Κριός. Ακόμα όμως κι αν μείνουν ήρεμα στο περιθώριο, οι υπόλοιποι θα έχουν έντονη την αίσθηση της ύπαρξης τους. Πολύ συχνά, θα παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι αυτοί κινούν τα νήματα σημαντικών αποφάσεων, χωρίς να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προβολή τους. Γι' αυτούς, αρκεί να ξέρουν ότι σ' αυτό που κάνουν κατάφεραν το καλύτερο και έτσι σκοπεύουν να συνεχίσουν στη ζωή τους. Μερικές φορές, ίσως δώσουν την εντύπωση ότι υπερβάλλουν στην προσπάθεια τους να πετυχαίνουν πάντα, το καλύτερο. «Αν είναι να κάνεις μια δουλειά, κάνε την καλά», λένε, και πιστεύουν ότι «η πολλή δουλειά ποτέ δεν έβλαψε κανένα».

Τι επαγγέλματα ταιριάζουν στους Σκορπιούς: προφανώς, όλα όσα τους δίνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη ευφυΐα τους και την εργατικότητα τους. Είναι αξεπέραστοι σε επιστημονικές και φιλολογικές ενασχολήσεις, καθώς και στον τομέα της έρευνας. Στον ιατρικό κόσμο ξεχωρίζουν σαν ψυχίατροι ή ψυχολόγοι. Στο εμπόριο, προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του ελεύθερου συναγωνισμού χωρίς να γίνονται απάνθρωποι. Και φυσικά, ο συναισθηματικός τους δυναμισμός μπορεί να τους κάνει διάσημους στο χώρο της υποκριτικής τέχνης, αυτός δεν είναι ο μόνος καλλιτεχνικός τομέας, που διακρίνονται. Πολλοί ταλαντούχοι συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί, συνθέτες και γλύπτες ανήκουν στο ζώδιο του Σκορπιού. Με όποιο μέσο διαλέξουν να εκφράσουν το ταλέντο τους, η σφραγίδα τους είναι έντονα χαραγμένη στο βάθος του δημιουργήματος τους. Μπορεί να είναι μυστικοπαθείς από τη φύση τους, αλλά με τη δουλειά τους εκφράζουν ό,τι απ' τον εαυτό τους ήταν προηγουμένως σκοτεινό, παρανοημένο ή άγνωστο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συχνά οι Σκορπιοί ασκούν κάποιο θρησκευτικό λειτούργημα, που τους επιτρέπει να εξαγνίσουν τα κατώτερα ένστικτα τους. Είναι οι άνθρωποι, που Θα γίνουν ιεραπόστολοι ή θ' ασχοληθούν με το μυστικισμό.

Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο με τον πιο έντονο ερωτισμό. Είναι αλήθεια ότι είναι άνθρωποι με έντονη σεξουαλική διάθεση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκλεκτικοί. Γι' αυτούς, η ερωτική πράξη είναι κάτι εντελώς φυσικό είναι σύμβολο της απόλυτης πνευματικής και σωματικής επαφής δύο ανθρώπων διαφορετικού φύλου. Σ’ αυτή τους την πεποίθηση οφείλεται και η απογοήτευση που γνωρίζουν, όταν ανακαλύψουν ότι ο σύντροφος τους δεν φάνηκε πιστός – η σχέση καταστρέφεται, γιατί, ακόμη κι αν καταφέρουν να τον συγχωρήσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεχάσουν την προδοσία αυτή.
Ένα ακόμα καλό των Σκορπιών είναι το γεγονός ότι οι έντονες συμπάθειες και αντιπάθειες που έχουν, βασίζονται σε πολύ αντικειμενικά κριτήρια. Επίσης, δεν είναι ποτέ προκατειλημμένοι εναντίον των ανθρώπων που δεν συμπαθούν: ξέρουν να τους σέβονται για τα πλεονεκτήματα τους.

Οι Σκορπιοί έχουν γερή σωματική κατασκευή, αλλά ενδίδουν εύκολα σε απολαύσεις, και αυτό μπορεί να βλάψει την υγεία τους. Είναι το ζώδιο που αντιστοιχεί στα γεννητικά όργανα, καθώς και στην απεκκριτική μοίρα του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Έτσι, είναι επιρρεπείς σε προβλήματα νεφρών, ουροδόχου κύστης, εντέρων και γεννητικών οργάνων. Επίσης συχνά παρουσιάζουν μικροενοχλήσεις στο λαιμό τους (αυτό, γιατί υπάρχει «αντανακλαστική» επιρροή μεταξύ ζωδίων, που βρίσκονται αντιδιαμετρικά, στο ζωδιακό κύκλο: ο Ταύρος, που είναι απέναντι από το Σκορπιό, αντιστοιχεί στο λαιμό).

Κάτι ενδιαφέρον σχετικά με τους Σκορπιούς είναι ότι αρκετοί απ' αυτούς τραυματίζονται στη μύτη: μάλιστα, δεν είναι σπάνιο να φάνε γροθιά στη μύτη από άλλον, μια και εύκολα γίνονται προκλητικοί, σαρκαστικοί, ζηλιάρηδες (και μάλιστα πολύ). Αρκετά συχνά, επίσης, ένας Σκορπιός θα αποφασίσει ν' αλλάξει το σχήμα της μύτης του, κάνοντας πλαστική (σπάνια θα έχουν καλοφτιαγμένη μύτη). Εμφανισιακά, το εντυπωσιακό τους χαρακτηριστικό είναι το διαπεραστικό τους βλέμμα. Σου δίνει την εντύπωση ότι βλέπει μέσα σου και ότι σε υπνωτίζει. Βέβαια, το τελευταίο δεν είναι μέσα στις προθέσεις του – απλά δηλώνει ότι κέρδισες την προσοχή του, πράγμα που θα πρέπει να σε κολακέψει. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές το βλέμμα αυτό θα σε γεμίσει αμηχανία. Το σώμα του Σκορπιού είναι αρκετά αδύνατο, όταν είναι νέος και αρκετά πιο δεμένο στην ώριμη φάση της ηλικίας του. Τα μάτια του φαίνονται βαθιά, γιατί προέχουν έντονα τα φρύδια του (όχι όμως, τόσο πολύ όσο στον Κριό και τον Αιγόκερο).

Μερικοί πολύ ωραίοι άνθρωποι ανήκουν στο ζώδιο αυτό. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Σκορπιός είναι το ζώδιο της τέλειας γυναικείας ομορφιάς: οι γυναίκες Σκορπιοί είναι πολύ γοητευτικές, αλλά, συνήθως, έχουν έντονα χαρακτηριστικά. Και οι άνδρες και οι γυναίκες, έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό περπάτημα – προχωρούν σαν να κουνάνε μια αδιόρατη ουρά, πίσω τους.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα