ΠΑΡΘΕΝΟΣ

23 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου
Αρνητικό ζώδιο.
Ζώδιο της γης.
Κυρίαρχος πλανήτης: Ερμής.
Αντιπροσωπεύει την μεθοδικότητα, την τάξη, την τυπικότητα, την πρακτικότητα. Αγαπά την υγιεινή ζωή και είναι ιδιαίτερα σχολαστικός και κριτικός.
Στον Παρθένο αντιστοιχεί ο μύθος της Αστραίας, κόρης τον Δία και της Θέμιδος.

Οι Παρθένοι είναι άτομα αξιοθαύμαστα, όπως θα πιστεύετε σίγουρα και όσοι από σας ξέρετε καλά έναν Παρθένο. Έχουν σταθερές ηθικές αρχές και πιστεύουν στην αρχή της ανθρωπιστικής προσφοράς. Προκαλούν το σεβασμό μας εξαιτίας των ανθρωπιστικών τους τάσεων και από το γεγονός ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για το τι συμβαίνει στον κόσμο: είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των άλλων και να καταπολεμήσουν την αδικία. Μαζί τους, ευχαριστιέσαι να διαφωνείς – αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μια ιδιαίτερα έξυπνη συζήτηση, που δεν θα οδηγηθεί σε ανούσιες αντιπαλότητες. Τέλος, ποτέ δεν θα σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα, όταν βρεθείς μαζί τους σε μια δική τους παρέα, που εσύ δεν γνωρίζεις.

Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, τα πράγματα με τους Παρθένους δεν είναι πάντα έτσι. θα είναι δύσκολο να χαλαρώσετε, όσο βρίσκεστε κοντά τους: εκτός βέβαια, αν διαθέτετε μαγικές δυνάμεις. Αυτό. γιατί είναι αδύνατο για έναν Παρθένο να χαλαρώσει με τη θέληση του – έχουν μανία να είναι συνεχώς απασχολημένοι, και θα φροντίσουν και για σας το ίδιο. Παρότι το κάνουν αυτό καλοπροαίρετα, υπάρχουν στιγμές που θα σας προτείνουν συμβουλές, τις οποίες θα αισθάνεστε ότι δεν έχετε ανάγκη: έχουν την κριτική στο αίμα τους. Στην πραγματικότητα, αυτή η τάση τους να κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα, είναι ότι απελπίζει περισσότερο τους γύρω τους. Δεν θα εγκρίνουν εύκολα κάτι. Οποιοδήποτε ελάττωμα, είναι οι πρώτοι που θα το ξεσκεπάσουν, θα έχουν όμως, έτοιμες τις προτάσεις βελτιώσεως. Πρέπει να παραδεχτείτε ότι, αν και ο Παρθένος σας είναι ειδικός στο να ανακαλύπτει παραλείψεις και ελαττώματα, πάντα η κριτική του διάθεση έχει δημιουργικό χαρακτήρα. Και σίγουρα, δεν θα τον απασχολήσουν ποτέ οι ανούσιες λεπτομέρειες.
Βέβαια, όλα αυτά είναι αναμενόμενα μια και η Παρθένος είναι το σύμβολο της αναζήτησης της τελειότητας. Αυτή είναι και η εξήγηση του συμβολισμού του ζωδίου αυτού: το κέρας της αμάλθειας στα χέρια μιας Παρθένου παριστάνει τη στιγμή που η φύση προσφέρει στον άνθρωπο τους τέλειους καρπούς της. Όσο για την ίδια την Παρθένο, συμβολίζει περισσότερο την αγνότητα παρά την παρθενία, τόσο στην σκέψη όσο και τη συμπεριφορά. Οι Παρθένοι έχουν αγνά αισθήματα: δεν κάνουν εύκολα κακές σκέψεις για τους άλλους, θα πρέπει την αθωότητα τους αυτή να μην την παρεξηγήσουμε και την περάσουμε για άγνοια ή ανωριμότητα.

Δεν έχουν έντονο σεξουαλικό ένστικτο, οι περισσότεροι. Έτσι, δεν θα στενοχωρηθούν πολύ αν χρειαστεί να ζήσουν μόνοι τους. Δεν είναι αυτοί που θα επιδείξουν τις ερωτικές κατακτήσεις τους, για να κάνουν τους σπουδαίους στους φίλους τους – παρότι θα μπορούσαν, μια και είναι πολύ δημοφιλείς στο άλλο φύλο. Και οι άνδρες και οι γυναίκες Παρθένοι είναι γοητευτικοί. Ίσως να μην είναι ιδιαίτερα όμορφοι εμφανισιακά αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σ' αυτούς που αρέσει. Είναι «δύσκολοι» και ποιοτικοί, κι αυτά τα δύο ασκούν πάντα ακαταμάχητη γοητεία. Όποιος έλκεται από έναν Παρθένο, σίγουρα δεν σκοπεύει να περάσει μόνο την ώρα του: θα θελήσει να ζήσει μαζί του για πολλά χρόνια, Παρά το γεγονός ότι, οι Παρθένοι δεν βιάζονται και πολύ να παντρευτούν, πιο συχνά τους απασχολεί περισσότερο η καριέρα τους, όποια και αν είναι αυτή.

Ανήκει στα ζώδια της γης και ο πλανήτης που κυριαρχεί εδώ είναι ο Ερμής. Οι Παρθένοι είναι πρακτικοί, εργατικοί, μεθοδικοί και πολύ ευσυνείδητοι. Είναι βιβλιοφάγοι, μια και πιστεύουν ότι το πιο χρήσιμο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να πλουτίσει τις γνώσεις του. Και προχωρούν βαθιά μέσα στη γνώση, σε αντίθεση με τους Διδύμους, που συχνά μένουν στην επιφάνεια (οι Δίδυμοι είναι το άλλο ζώδιο που κυβερνάται από τον Ερμή). Είναι υπομονετικοί και επίμονοι, και δεν σταματούν παρά μόνο όταν εξαντλήσουν το θέμα που τους ενδιαφέρει. Όπως και οι Δίδυμοι, οι Παρθένοι θα ασχοληθούν με πάθος μ' εσάς. ή μ' αυτά που λέτε, όταν τους ενδιαφέρουν, σε βαθμό που να γίνονται ενοχλητικοί – δεν θα διστάσουν να σας διακόψουν, μόλις θυμηθούν μια καινούργια ερώτηση. Οι μόνοι αντίζηλοι τους είναι οι Ταύροι και οι Σκορπιοί. Όταν τους στενοχωρήσετε, θα θυμηθούν και όλες τις παλιές κακές στιγμές μαζί σας. Αν τους υποσχεθείτε κάτι, δεν θα ησυχάσουν μέχρι να γίνει και αν ενοχληθείτε ποτέ από τη συμπεριφορά τους, θα σας πουν ότι είναι για το καλό σας. Η ζωή με έναν Παρθένο μπορεί να είναι δύσκόλη, μερικές φορές.

Η Παρθένος συμβολίζει την προσφορά υπηρεσιών και οι Παρθένοι, συχνά – είναι ευχαριστημένοι στο ρόλο του υπαλλήλου. Μάλιστα, τον προτιμούν αρκετά συχνά, ακόμη κι όταν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δική τους δουλειά. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τους λείπει η αυτοπεποίθηση και, συχνά, υποτιμούν τις ικανότητες τους. Όταν τους προσφερθούν εξουσίες, προτιμούν να μοιραστούν τις ευθύνες – αλλά και τις εξουσίες – με τους συνεργάτες τους. θέλουν, πάντα, να είναι καλυμμένοι ηθικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευθυνόφοβοι – προτιμούν, πάντως, τη σιγουριά του να εκτελούν οδηγίες άλλων.

Εκτός από κάποιου βαθμού σύμπλεγμα κατωτερότητας, έχουν και κάποιο υπερβολικό άγχος για το μέλλον: δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι. Πάντα φοβούνται για το χειρότερο και ποτέ δεν ελπίζουν για το καλύτερο. Όπως και για τ' άλλα δύο ζώδια της γης, τον Ταύρο και τον Αιγόκερο, έχει και για την Παρθένο μεγάλη σημασία η εξασφάλιση ενός σίγουρου μέλλοντος. Αυτό εξηγεί την τάση αποταμιεύσεως που έχουν και την δυσκολία, με την οποία παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής τους, θα προτιμήσουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, αν αμφιβάλλουν για τα υπέρ και τα κατά τους – εκτός εάν υπάρχει πίσω τους κάποιος να τους σπρώχνει λίγο. Διαφορετικά, δεν θα πάρουν πρωτοβουλίες από μόνοι τους, ούτε θα ρισκάρουν πολλά.

Τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στους Παρθένους είναι όσα δίνουν διέξοδο στις πνευματικές ανησυχίες τους, την προτίμηση τους για αναλυτική δουλειά, την ικανότητα τους ν' αντέχουν στη ρουτίνα – και τα ανθρωπιστικά ένστικτα τους. Μπορούν να γίνουν καλοί δημόσιοι υπάλληλοι – είναι γραφειοκράτες από τη φύση τους. Πολλούς απ' αυτούς, θα τους συναντήσουμε σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με κοινωνική πρόνοια, παιδεία, υγεία και υγιεινή (ψυχική υγεία κατά προτίμηση: πολλοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι είναι Παρθένοι). Αν οι Παρθένοι έχουν ενδιαφέρον για τις σχέσεις θα ασχοληθούν κατά προτίμηση με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία: εκδότες, κριτικοί τέχνης, συγγραφείς είναι συχνά Παρθένοι. Αλλά θα τους συναντήσουμε σε αυξημένο ποσοστό, και στους διάφορους τομείς της επιστήμης. Επίσης, όσοι έχουν ταλέντο για λεπτοδουλειά μπορεί να γίνουν οδοντίατροι, χρυσοχόοι ή να επεξεργάζονται πολύτιμους λίθους. Τέλος, προτιμούν γενικά τη δουλειά γραφείου από το να δουλεύουν σε εργοστάσιο. Το νευρικό σύστημα των Παρθένων είναι πολύ ευαίσθητο και επηρεάζει έντονα τη λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος. Κινδυνεύουν πιο συχνά από άλλους, να πάθουν σκωληκοειδίτιδα. Τους απασχολεί ιδιαίτερα το να βρίσκονται συνέχεια σε φόρμα – ας μην ξεχνάμε ότι είναι το ζώδιο που έχει μεγάλη σχέση με την υγεία και την υγιεινή. Ανήκει στους σπάνιους ανθρώπους, που δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το να είναι κομψοί, αν πρέπει να στερηθούν γι' αυτό πράγματα που τους αρέσουν ή να κάνουν εξαντλητική γυμναστική (λες και δεν κάνουν όλη τη μέρα, τρέχοντας συνέχεια). Πολύ καθαροί, έχουν πάντα προσεγμένη εμφάνιση ακόμα και μετά από ώρες κουραστικής χειρωνακτικής δουλειάς, καταφέρνουν να διατηρήσουν μια αψεγάδιαστη εμφάνιση.

Σωματικά. οι Παρθένοι έχουν αρμονικό σώμα, παρότι σπάνια το ύψος τους ξεπερνάει τον μέσο όρο και είναι συνήθως αδύνατοι, (όχι τόσο επειδή κάνουν δίαιτα, αλλά επειδή η ενεργητικότητα τους «καίει» το λιπώδη ιστό). Όπως και οι Δίδυμοι, οι Παρθένοι έχουν όμορφα χέρια, αδύνατα άκρα, μεγάλα εκφραστικά μάτια και, όπως και οι Δίδυμοι, η εμφάνιση τους έχει κάτι το νεανικό, ακόμα και όταν μεγαλώσουν. Στο σημείο αυτό, υπάρχει μια λεπτή διαφορά μεταξύ των Διδύμων και των Παρθένων: στο πρόσωπο του Παρθένου, η έκφραση είναι πολύ πιο σοβαρή και βαθυστόχαστη – οι ρυτίδες στο μέτωπο τους, που προδίνουν την ανησυχία τους, δεν τους δείχνουν μεγαλύτερους, αλλά, σίγουρα υποδηλώνουν τη νευρικότητα του χαρακτήρα τους.

Οι Παρθένοι γίνονται καλοί γονείς. Ενδιαφέρονται για τη μόρφωση των παιδιών τους και διευκολύνουν τη δουλειά των δασκάλων, βοηθώντας τα αρκετά στο σπίτι. Τα συνηθίζουν στην πειθαρχία από μικρά, χωρίς να γίνονται ποτέ τυραννικοί, τους φέρονται σαν να ήταν ενήλικοι και είναι πάντα έτοιμοι να τους εξηγήσουν υπομονετικά γιατί θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να κάνουν κάτι.
Οι Παρθένοι δίνουν στα παιδιά τους πολύ καλά παραδείγματα σωστής συμπεριφοράς, καλών συνηθειών και ενδιαφέροντος για τους άλλους.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα