ΙΧΘΕΙΣ

20 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου
Αρνητικό ζώδιο.
Ζώδιο του νερού.
Κυρίαρχος πλανήτης: Ποσειδώνας.
Αντιπροσωπεύει την ευαισθησία, την διαίσθηση, την καλοσύνη, την τρυφερότητα.
Αγαπά την αρμονία κι έχει μεταφυσικές ικανότητες.
Στους Ιχθείς αντιστοιχεί ο μύθος της Αφροδίτης και του Έρωτα.

Οι Ιχθείς είναι αδύνατο να ζήσουν με έναν όπλο, αλλά καλά οργανωμένο τρόπο. Μπλέκονται σε περίεργες καταστάσεις, για τις οποίες δεν ευθύνονται παρά μόνο οι ίδιοι και είναι συνήθως οι καλές τους προθέσεις, που προκαλούν τα μπερδέματα αυτά.

Είναι ευγενικοί, πονάνε τους ανθρώπους γύρω τους και είναι ικανοί για αυτοθυσία, όχι μόνο από καθήκον, αλλά γιατί διακατέχονται από συναισθήματα αγάπης για την ανθρωπότητα. Οι Ιχθείς είναι επίσης τόσο επιεικείς με τον εαυτό τους, που για να ικανοποιήσουν μια παρόρμηση της στιγμής, μπορεί να αγνοήσουν εντελώς τις υποχρεώσεις τους. Αργότερα, θα υποφέρουν από βασανιστικές τύψεις γι’ αυτό, όμως θα τους είναι αδύνατο να το ξεπεράσουν, εκτός αν δεχτούν αποτελεσματική ψυχική υποστήριξη από ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος που μπορούν να τους επηρεάσουν.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώδιο, οι Ιχθείς εξαρτώνται από τη βοήθεια των άλλων, για να εκφράσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Εντυπωσιάζονται όμως πολύ εύκολα και υποτάσσονται άνευ όρων στους άλλους, οπότε γρήγορα δέχονται επιρροές ανθρώπων, που τους παρασύρουν μακριά από το «σωστό» δρόμο. Μάλιστα, όσο πιο κακή είναι η επιρροή, τόσο πιο εύκολα τους δελεάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ιχθείς είναι αδύνατο να σκεφτούν κακό για οποιονδήποτε, καθώς γνωρίζουν τη δική τους αγνή φύση.

Αυτό που περισσότερο επιθυμεί στη ζωή του ο τυπικός Ιχθύς είναι να τη χαρεί, όσο περισσότερο γίνεται. Οι μικρές χαρές της ζωής μπορούν να τους κάνουν άπειρα ευτυχισμένους. Όσο θα χαρούν μια βόλτα με το λεωφορείο μέσα στην πόλη ή μέχρι την εξοχή, τόσο θα χαρούν και το γύρο του κόσμου. Μπορεί να τους αρέσει η σαμπάνια, αλλά κι ένα ποτήρι κρασί τους ικανοποιεί εξίσου. Μπορούν να χαρούν τη ζωή τους είτε είναι απένταροι, είτε έχουν όλα τα καλά του κόσμου. Βέβαια, σπάνια οι Ιχθείς έχουν πρόβλημα με τα οικονομικά τους: είναι συνήθως τυχεροί σε θέματα χρημάτων – και πάντα υπάρχει κάποιος διαθέσιμος να τους βοηθήσει, σε δύσκολες στιγμές. Το πιο ωραίο, σε σχέση μ' αυτούς, είναι ότι θα μοιραστούν όσα έχουν μαζί σας, ή και θα σας τα προσφέρουν όλα για να σας δώσουν χαρά.
Η φύση του Ιχθύς είναι τόσο ευμετάβλητη, που οι άλλοι άνθρωποι μπερδεύονται στην κρίση τους γι' αυτόν. Στην πραγματικότητα ο Ιχθύς, υποσυνείδητα, μιμείται τη συμπεριφορά και της συνήθειες αυτού με τον οποίο, την εποχή εκείνη, κάνει στενή παρέα.

Το σύμβολο του ζωδίου είναι δύο ψάρια, που προσπαθούν να κολυμπήσουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά δεν τα καταφέρνουν, γιατί είναι ενωμένα μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, η φύση του Ιχθύς δεν είναι διπλή, αλλά ευμετάβλητη. Γι' αυτό, ένας άνδρας Ιχθύς μπορεί να μοιάζει στο χαρακτήρα, με οποιοδήποτε άλλο τύπο άνδρα κι αυτό βέβαια, όχι σταθερά και για πάντα.
Λέγεται ότι οι πιο εξελιγμένοι ψυχικά Ιχθείς, έχουν ανεπτυγμένη διαίσθηση και ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς έχουν μεταφυσικά ενδιαφέροντα. Είναι σαν να είναι μοιρασμένοι σε δύο κόσμους, μια και αισθάνονται διαισθητικά την ύπαρξη υπερφυσικών δυνάμεων για τις οποίες, όμως, δεν μπορούν να δώσουν λογική εξήγηση, οι Ιχθείς είναι το σύμβολο του μυστικισμού και όσο αφορά οργανωμένες θρησκείες, το σύμβολο του Χριστιανισμού (οι πρώτοι Χριστιανοί το χρησιμοποιούσαν για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους, όταν τους καταδίωκαν οι Ρωμαίοι).

Από την άλλη μεριά, όσο μυστικιστικές τάσεις και να έχει ένας Ιχθύς, τόσο του αρέσει και η καλοζωία. Είναι κάποιος που ή θα τον βρείτε σε κλαμπ και ντισκοτέκ, ή σε χώρους θρησκευτικής απομόνωσης, για πνευματικό συλλογισμό. Κάτι που αποφεύγουν οι Ιχθείς, με κάθε θυσία, είναι η αγάπη της εξουσίας: δεν τους αρέσει να εξουσιάζουν άλλους. Και παρότι πείθονται εύκολα, αν αυτό γίνει ευγενικά, καταφέρνουν και ξεφεύγουν από όποιον θελήσει να τους επιβάλλει κυριαρχικά την άποψη του. Πως το κατορθώνουν αυτό άραγε; Ακόμα και το πιο γλιστερό ψάρι δεν μπορεί να ξεφύγει από το δίχτυ που πιάστηκε, ή το δόλωμα, που κατάπιε. Οι Ιχθείς επιτυγχάνουν το θαύμα αυτό, γιατί καταφέρνουν, στα κρυφά, ό,τι δεν κάνουν φανερά. Όπως είναι ντροπαλοί από την φύση τους, οι Ιχθείς εκφράζουν τις επαναστατικές τους αντιδράσεις καταφεύγοντας σε λεπτές, μυστικές τεχνικές. Η μυστικιστική τους τάση είναι κάτι που μοιράζονται με τα άλλα ζώδια του νερού. Έτσι, μην καυχηθείτε ποτέ ότι ξέρετε σε βάθος έναν Ιχθύς – υπάρχει πάντα ένα κομμάτι του εαυτού του που ποθεί να σας μείνει για πάντα άγνωστο. Διαίσθηση, φαντασία και ευκινησία είναι τα βασικά προτερήματα των Ιχθύων – και τα τρία βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στα ενδιαφέροντα και τις ενέργειες τους. Τα ιδανικά επαγγέλματα για τους ανθρώπους αυτούς, είναι αυτά που τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες και τις καλλιτεχνικές τάσεις τους, θα τους συναντήσουμε σ' όλους τους τομείς της τέχνης. Ιδιαίτερα διακρίνονται σαν ηθοποιοί. «Ζουν» το ρόλο τους, και τα καταφέρνουν σε κάθε χαρακτήρα που – σαν ηθοποιοί – θα κληθούν να παραστήσουν – παρότι δεν τους αρέσουν ιδιαίτερα, οι ρόλοι των «κακών». Οι Ιχθείς τα καταφέρνουν εξίσου καλά σαν επιστήμονες, αλλά και στον κόσμο του εμπορίου και της βιομηχανίας, γιατί, όσο απρόσεκτοι και αν είναι με τα οικονομικά τους, αρκετοί απ' αυτούς έχουν εμπορικό πνεύμα. Αλλά παρότι συχνά φτάνουν σε υψηλές θέσεις, σπάνια γίνονται διευθυντές σε εταιρείες: δεν τους αρέσει η υπευθυνότητα της εξουσίας και επίσης η μετριοφροσύνη τους δεν τους αφήνει να εκθέτουν τα προσόντα τους σε κοινή θέα. Υπάρχει παρόλα αυτά, ένα συγκεκριμένο είδος επαγγέλματος, που όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στους Ιχθείς να χρησιμοποιήσουν την εξυπνάδα τους και τις γνώσεις τους, αλλά τους δίνει και την ευκαιρία να τελειωθούν σαν ανθρώπινα όντα: Σαν γιατροί, νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί – και, αν ακολουθήσουν τις έντονες θρησκευτικές τους τάσεις, σαν ιεραπόστολοι – γίνονται οι πιο αφοσιωμένοι εργάτες στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο, μια ανθρωπιστική αποστολή μπορεί να βοηθήσει τους Ιχθείς, ώστε να αποκτήσουν τη δύναμη χαρακτήρα που τους λείπει.

Όπως ανήκουν στα ζώδια του νερού, είναι φυσικό να διαλέξουν κάποια ναυτικά, ή σχετιζόμενα με τη ναυτιλία, επαγγέλματα. Αλλά ενδίδουν εύκολα και δεν αποκλείεται να παρασυρθούν σε τυχερά παιχνίδια. Ο κόσμος της διαφήμισης, που επίμονα ωθεί το κοινό να αγοράσει πράγματα, που ούτε χρειάζεται, ούτε μπορεί εύκολα να πλήρωσα, χρειάζεται τη βοήθεια ανθρώπων που μπορούν να δίνουν αίγλη στα προϊόντα και οι Ιχθείς είναι ιδιαίτερα καλοί, όταν διευθύνουν, επιτυχημένα, μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες.

Η προσωπική τους ζωή μπορεί να προσφέρει πολλές ιδέες για ρομαντικά μυθιστορήματα – ο αγαπημένος τους τρόπος, για να περνούν την ώρα τους, είναι να ερωτεύονται ξανά και ξανά. Οι Ιχθείς μένουν πιστοί στην ιδέα του μεγάλου έρωτα: και, όσο κι αν τους απογοητεύσει ο δεσμός τους, τόσο ελπίζουν ότι η επόμενη ερωτική τους ιστορία θα είναι η τελευταία, φέρνοντας τους την ποθητή ευτυχία. Χαρίζουν αδιάκριτα τα συναισθήματα τους και, συχνά, ζουν περισσότερες από μία ρομαντικές ιστορίες, ταυτόχρονα.
Δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο γάμος, παρότι όταν παντρευτούν κάνουν κάθε θυσία γι' αυτόν. Κατά κανόνα, βέβαια, είναι ο σύντροφος τους που παίρνει τον όγκο των ευθυνών, απολαμβάνοντας ίσως, κάποια οικονομική ασφάλεια, που θα του προσφέρει ο Ιχθύς – ο οποίος εύκολα αφήνει στον άλλον την οικονομική διαχείριση, τη λήψη αποφάσεων και την οργάνωση που χρειάζεται ένα σπίτι.

Παρότι οι Ιχθείς είναι επιρρεπείς σε ερωτικές «τρέλες», μένουν συνήθως απόλυτα πιστοί στους ή τις συντρόφους τους, όσο μεταξύ, τους υπάρχει συναισθηματικός δεσμός. Αν χαθεί η στενή επαφή μεταξύ των δύο, αρχίζουν οι απιστίες. Γίνονται όμως πάντα με μεγάλη διακριτικότητα, κυρίως γιατί οι καλότυχοι Ιχθείς δεν θέλουν να πληγώσουν τον ή τη σύντροφο τους.
Ακόμα και τώρα, στην εποχή του προσεκτικού οικογενειακού προγραμματισμού, οι Ιχθείς προτιμούν να κάνουν μεγάλες οικογένειες. Όσο πιο πολλοί υπάρχουν γύρω τους για να αγαπούν και ν' αγαπιούνται απ' αυτούς, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι. Σαν γονείς, δεν προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στα παιδιά τους. Αυτά, βέβαια, συμπεριφέρονται συνήθως καλά: όποιος παίρνει αγάπη, δίνει και αγάπη. Οι Ιχθείς δεν έχουν ιδιαίτερα γερή σωματική κράση. Εύκολα παθαίνουν λοιμώξεις και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν όταν έρχονται σ' επαφή με ανθρώπους που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα.

Αυτό είναι το μόνο πράγμα, που πρέπει να προσέξουν όσοι θ' ασχοληθούν με επαγγέλματα υγείας: θα πρέπει να αποφύγουν να δουλέψουν σε κλινικές λοιμωδών νοσημάτων. Τους αρέσει το καλό φαγητό και κατεξοχήν το οινόπνευμα. Παίρνουν εύκολα βάρος και έχουν συκώτι ευαίσθητο στις υπερβολές. Δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η γυμναστική και θα πρέπει ν' ασκούνται περισσότερο, αν θέλουν να είναι σε φόρμα. Συχνά επίσης, παθαίνουν ορμονικές διαταραχές. Στους Ιχθείς αρέσουν ιδιαίτερα τα οστρακοειδή, αλλά πρέπει να προσέχουν τις τροφικές δηλητηριάσεις – στην πραγματικότητα, είναι οι πιο επιρρεπείς, απ' όλους τους ζωδιακούς τύπους, σε κάτι τέτοιο.

Η σωματική εμφάνιση εξαρτάται, φυσικά, από πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν ένα ατομικό ωροσκόπιο (και βέβαια, την κληρονομικότητα). Όμως, ο τυπικός Ιχθύς είναι μετρίου αναστήματος ή και κοντός, με άκρα δυσανάλογα μικρά, σε σχέση με το σώμα του. Έχει μεγάλο μέτωπο, τεράστια εκφραστικά μάτια (που γίνονται ακόμα πιο εκφραστικά, όταν ο Ιχθύς μας είναι μελαγχολικός) στρογγυλά μάγουλα, ωραίο στόμα και μαλακό, ανοιχτόχρωμο δέρμα. Παρότι συχνά, είναι χαρισματικοί χορευτές, το περπάτημα τους είναι λιγότερο εντυπωσιακό (θυμίζει κάτι από πιγκουΐνο). Υπάρχει κάτι ψαρόμορφο στα χαρακτηριστικά τον Ιχθύς. Το μέρος του σώματος που αντιστοιχεί στο ζώδιο αυτό είναι τα πόδια και συχνά ταλαιπωρούν τους Ιχθείς: κάθε φορά που θα πρέπει να «στρώσουν» τα καινούργια τους παπούτσια, τους πιάνει σωστή αγωνία. Γι' αυτό, αν τους δείτε με παλιά, λιωμένα παπούτσια, μη νομίσετε ότι χρεοκόπησαν.

Τους αρέσουν ιδιαίτερα τα θαλασσινά ταξίδια. Αν μπορούσαν, θα έμεναν σε βάρκα, ή θα διάλεγαν ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα. Τους αρέσει επίσης, το κολύμπι και οι καταδύσεις: θα ανεχτούν, άνετα, την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα ενός υποβρυχίου, χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι παράδοξο όμως το ότι δεν ανέχονται τα υγρά κλίματα: κρυώνουν εύκολα και αν συνεχίσουν να ζουν μέσα σε υγρή ατμόσφαιρα, κινδυνεύουν από πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια βρογχίτιδα, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα φάρμακα που παίρνουν, γιατί όλοι τους αναπτύσσουν γρήγορα εξάρτηση από αυτά. Παρόμοια, καλό είναι να αποφεύγεται – όσο είναι δυνατό – η χρήση αναισθητικών από τους γιατρούς των Ιχθύων: «χάνουν» εύκολα τις αισθήσεις τους, αλλά δύσκολα τις ανακτούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρκετή ανησυχία.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα