ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

23 Δεκεμβρίου – 20 Ιανουαρίου
Αρνητικό ζώδιο.
Ζώδιο της γης.
Κυρίαρχος πλανήτης: Κρόνος.
Αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία, την πρακτικότητα τον εγωισμό, την οικονομία. Είναι δογματικός και αγαπά την τάξη και την πειθαρχία. Στον Αιγόκερο, αντιστοιχεί ο μύθος τον Δία και της αίγας Αμάλθειας.

Οι Αιγόκεροι είναι σκληροί, και έτσι πρέπει, μια και η ζωή είναι, συνήθως, πιο σκληρή γι' αυτούς, απ' ότι για τους άλλους ζωδιακούς χαρακτήρες: φαίνεται ότι η τύχη τους επιφυλάσσει περισσότερες δυσκολίες και στερήσεις. Ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο αυτό είναι ο Κρόνος – πλανήτης που είναι γνωστός στους αστρολόγους σαν «ο σκληρός αφέντης» - και οι άνθρωποι που δέχονται τις επιδράσεις του, είναι πιθανό ότι θα κληθούν να αναλάβουν στη ζωή τους μεγάλες υπευθυνότητες, που θα τους αναγκάσουν να κάνουν προσωπικές θυσίες, σε χρήματα, ελευθερία, ευτυχία ή άνεση. Η βασίλισσα Ελισάβετ η δεύτερη, γεννήθηκε όταν ο Αιγόκερος βρισκόταν στον ανατολικό ουράνιο ορίζοντα (όπως φαίνεται από τον τόπο γεννήσεως της) και τότε κυριαρχούσε ο Κρόνος στον ουρανό. Υποχρεώθηκε ν' αναλάβει το βαρύ φορτίο της μοναρχίας από πολύ νέα. Απολαμβάνοντας βέβαια και τα αντίστοιχα προνόμια του θρόνου, δεσμεύτηκε αποκλειστικά στην υπηρεσία του καλού της χώρας της, της Αγγλίας.
Αν και ο Κρόνος είναι «σκληρός» με τους ανθρώπους του Αιγόκερου, ταυτόχρονα τους εφοδιάζει με τον απαραίτητο δυνατό χαρακτήρα, ώστε να ανταποκριθούν ανάλογα στις προσδοκίες του: αυτοπειθαρχία, αντοχή, συνέπεια και, κυρίως, αυτοπεποίθηση. Οι τυπικοί Αιγόκεροι έχουν όλοι τα προτερήματα αυτά και, καθώς ανήκουν στα ζώδια της γης, χαρακτηρίζονται επίσης από πολύ ρεαλιστική και πρακτική θεώρηση της ζωής. Δεν καταφεύγουν σε φανταστικούς κόσμους, για να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Προγραμματίζουν με μεθοδικότητα, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους στη ζωή και μένουν σταθεροί στο πρόγραμμα τους, όσα εμπόδια κι αν παρουσιαστούν στο δρόμο τους.

Το σύμβολο του ζωδίου είναι ένα κατσίκι και τα χαρακτηριστικά των Αιγόκερων έχουν πάρει κάτι από τα γνωρίσματα αυτού του μικρού συμπαθητικού ζώου. Όπως κι αυτό, μπορούν ν' αντέξουν σε πολλές στερήσεις και μάλιστα, με μεγάλη ευκολία. Αυτό, γιατί υπάρχει μια ασκητική πτυχή στην ψυχή του Αιγόκερου: δεν εξαρτά την ύπαρξη του από τις ανέσεις ή τις πολυτέλειες και μπορεί άνετα, να ικανοποιηθεί με λίγα. Δεν θα βρείτε πραγματικούς Αιγόκερους να κάνουν ματαιόδοξα αγορές, όταν γίνουν πλούσιοι. Ακόμη κι αν αρχίσουν απ' το τίποτα και χρειαστεί να παλέψουν σκληρά γι' αυτό, τελικά θα γίνουν όλοι, πολύ ευκατάστατοι. Ξέρουν να περιορίζουν τον εαυτό τους στα απόλυτα αναγκαία, για να μπορούν να αποταμιεύουν κάτι και ποτέ δεν ρισκάρουν τις οικονομίες τους. Προτιμούν να προοδεύουν αργά, αλλά σταθερά. Οι αστρολόγοι τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εξημερωμένη κατσίκα και το αγριοκάτσικο των βουνών, που ξεφεύγει από την αιχμαλωσία πηδώντας από βράχο σε βρόχο, υπολογίζοντας αριστοτεχνικά τις αποστάσεις και σιγουρεύοντας το βήμα του. ακόμα και στα πιο επικίνδυνα σημεία. Η αντιστοιχία στους ανθρώπους είναι ως εξής: οι Αιγόκεροι, που δεν έχουν την ανάγκη να διευρύνουν τα ενδιαφέροντα τους, θα υπομείνουν στωικά τις καταστάσεις που θα τους τύχουν, ενώ οι άλλοι, θα προτιμήσουν να ανοίξουν μόνοι το δρόμο τους – και θα το κάνουν, όχι μόνο με ακλόνητη αποφασιστικότητα, αλλά, ταυτόχρονα, χωρίς την παραμικρή λανθασμένη κίνηση. Η φιλοδοξία χαρακτηρίζει τους Αιγόκερους – βάζουν συγκεκριμένους σκοπούς, στους οποίους επιμένουν.

Οι Αιγόκεροι είναι φτιαγμένοι για να κάνουν καριέρα και δε θ' αφήσουν το συναίσθημα να επιδράσει στην επιτυχία τους. Αγαπούν τη δύναμη, γιατί αυτή θα τους δώσει, τη δυνατότητα να γίνουν αυτοδύναμοι και θα τους κάνει αξιοσέβαστους, κάτι που επιθυμούν ιδιαίτερα. Η εξουσία είναι πιο σημαντική για έναν Αιγόκερο από τα πλούτη και του δίνει την υπέρτατη ευχαρίστηση να είναι κύριος κάθε κατάστασης. Πάντα πολύ ευσυνείδητοι, οι Αιγόκεροι ζητάνε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, απ' τους υφισταμένους τους. Δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί κι όσοι προσπαθήσουν να δικαιολογηθούν για τα λάθη τους. δε θα συναντήσουν και μεγάλη επιείκεια. Πάντως οι Αιγόκεροι είναι δίκαιοι στις συναλλαγές τους με τους άλλους. Μπορεί να μην εξάρουν τη συμπεριφορά κάποιου που τους ευχαρίστησε, αλλά θα του δείξουν στην πράξη την εκτίμηση τους. Επίσης, θα φροντίσουν να δώσουν προαγωγή και αύξηση σε όποιον τα αξίζει. Άλλο ένα αξιόλογο προτέρημα που έχουν οι Αιγόκεροι. είναι ότι είναι πιστοί στους ανθρώπους που εξαρτώνται απ' αυτούς, θα τους βοηθούν και θα τους υποστηρίζουν, όποτε το χρειάζονται.

Όσο για τις οικογενειακές τους σχέσεις, είναι έτοιμοι να κάνουν κάθε θυσία για τους συγγενείς τους. Όταν υπάρχουν 9-10 παιδία σε μια οικογένεια, το παιδί που θ' αναλάβει, τελικά, τους γονείς, θα είναι ο Αιγόκερος: τα άλλα θα ακολουθήσουν τους χωριστούς δρόμους. Πολλές φορές, θα απορρίψει προτάσεις γάμου μια Αιγόκερος μόνο και μόνο για να μπορέσει να σταθεί στους γονείς της, όπως θέλει αυτή.
Η αλήθεια είναι ότι οι Αιγόκεροι δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ανοιχτόκαρδοι, κεφάτοι άνθρωποι (όσοι Αιγόκεροι έχουν τα προτερήματα αυτά, τα οφείλουν σε άλλους παράγοντες, που επέδρασαν στο ωροσκόπιο τους). Κατά κανόνα, οι Αιγόκεροι είναι σοβαροί και ήρεμοι, μάλλον δε απαισιόδοξοι. Αυτός είναι ένας τρόπος άμυνας, για να προφυλαχτούν από απογοητεύσεις. Ακόμη κι όταν τα πράγματα πάνε καλά γι' αυτούς, οι Αιγόκεροι προετοιμάζονται για το χειρότερο: αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο στους συνεργάτες τους που τους παροτρύνουν να επωφεληθούν και να χαλαρώσουν λίγο τις προσπάθειες τους, να διασκεδάσουν και να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους.

Όπως στα νιάτα τους, έτσι και αργότερα οι Αιγόκεροι δείχνουν πολύ περισσότερο ώριμοι στη συμπεριφορά τους, απ’ τους συνομηλίκους τους, μπορεί επίσης να φαίνονται γι' αυτό, και πιο γερασμένοι. Αλλά η διαδικασία της γήρανσης σταματάει, μόλις φτάσουν τα τριάντα: «κρατιούνται» καλά σαν μεσήλικες, αλλά και αργότερα, κυρίως γιατί δεν κάνουν καταχρήσεις.
Το γεγονός ότι οι Αιγόκεροι πιστεύουν ότι η ζωή είναι δύσκολη και πρέπει να παλεύεις γι' αυτή, δεν σημαίνει ότι δεν την ευχαριστιούνται. Ευχαρίστηση, για έναν Αιγόκερο, σημαίνει την ικανοποίηση που έχεις όταν ξέρεις ότι έκανες σωστά το καθήκον σου, ότι χρησιμοποίησες πλήρως τις ικανότητες σου για πρακτικούς σκοπούς. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε και τα χόμπι τους δεν τα κάνουν για διασκέδαση μόνο, αλλά πάντα φροντίζουν να έχουν και κάποιο λογικό σκοπό. Οι «τρέλες» δεν ασκούν καμία γοητεία σε αυτούς.

Ίσως σκεφτείτε ότι τόσο σοβαροί άνθρωποι δύσκολα θα εκτιμούν το καλό χιούμορ. Δεν είναι όμως έτσι. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση του χιούμορ είναι γι' αυτούς, άλλος ένας αυτοπροστατευτικός μηχανισμός ενάντια στις ατυχίες της ζωής. Σίγουρα, δεν είναι μια φαιδρή αίσθηση του χιούμορ, αλλά μια σατυρική του ιδιότητα, αυτό που τους διακρίνει.
Οι Αιγόκεροι κάνουν βαθύς συλλογισμούς και δεν τους αρέσουν οι πολλές κουβέντες. Όπως εξοικονομούν χρήματα, έτσι δεν σπαταλάνε και τα λόγια τους. Ό,τι θα πουν όμως οι Αιγόκεροι, θα είναι σημαντικό και ακριβές – και, συνήθως, είναι απελπιστικό ειλικρινείς, όταν ερωτηθούν για τις απόψεις τους. Τέτοιους ανθρώπους, ό,τι και να κάνετε, δεν θα μπορέσετε, ποτέ να τους κολακέψετε.

Τα «κατσικίσια» μάτια τους μπορεί να μην είναι το δυνατό σημείο τους εμφανισιακά – είναι, όμως πανέξυπνα. Το βαθύ τους βλέμμα προσέχει ήρεμα, εκτιμώντας τα πάντα γύρω του. Μην ξεχνιέστε – ένας Αιγόκερος μπορεί να σας διαβάσει, σαν ανοιχτό βιβλίο: με μια ματιά, είναι σε θέση να ξέρει τα πάντα για σας. Μπορεί με το μυαλό του, να υπολογίζει τέλεια τις αποστάσεις (θυμηθείτε το αγριοκάτσικο, που ξεφεύγει από σίγουρο θάνατο, υπολογίζοντας πάντα, με ακρίβεια και το τελευταίο βήμα του), καθώς και οτιδήποτε μπορεί κανείς να υπολογίσει. Ζητείστε από μια νοικοκυρά Αιγόκερο να σας κόψει ψωμί και παρατηρείστε πόσο άνετα και με πόση ακρίβεια γίνονται οι κινήσεις της. Ζητείστε, όμως, από έναν Αιγόκερο να σας ανάψει φωτιά και το αποτέλεσμα θα είναι αξιοθρήνητο – όσο κι αν προσπαθήσει να το κάνει καλά. Ο ρόλος τους έγκειται περισσότερο στο να ηρεμούν τα πνεύματα γύρω τους, παρά να τα ανάβουν. Αν τύχει και τους πετύχετε σε κατάσταση ευφορίας, σύντομα ο ενθουσιασμός τους θα σβήσει. Όταν θυμώνουν, οι δονήσεις που εκπέμπουν είναι παγερές μάλλον, παρά άγριες. Όσοι σκέφτονται να συμπλακούν μ' έναν Αιγόκερο, καλά θα κάνουν να το έχουν υπόψη τους αυτό και να μην ενδίδουν στις παρορμηθείς τους αυτές, μια και θα απωθηθούν σίγουρα, από την ψύχραιμη αυτοπεποίθηση του Αιγόκερου. Οι άνθρωποι του ζωδίου αυτού δεν καταφεύγουν ποτέ στη σωματική βία, αλλά σε άλλους, πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους, εναντίον όσων τους προκάλεσαν πέρα από τα όρια ανοχής τους.
Ένας Αιγόκερος ούτε συγχωρεί, ούτε ξεχνά, θα περιμένει υπομονετικά, όσο χρειάζεται, για να εκτονώσει τη μνησικακία του.

Όπως οι Καρκίνοι, έτσι και οι Αιγόκεροι ζουν πολύ στο παρελθόν – αυτός είναι κι ο λόγος, που η ιστορία και η αρχαιολογία είναι τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Εμπιστεύονται πολύ περισσότερο ό,τι έχει αντέξει στο χρόνο, παρά ότι υπόσχεται πολλά, αλλά στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, δεν τους αρέσει καθόλου η αλλαγή, γι' αυτό και γρήγορα μπαίνουν στο «λούκι», τυποποιώντας τις συνήθειες τους. Μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητο θα αλλάξει τόπο κατοικίας ένας Αιγόκερος, κόβοντας τους δεσμούς που τον συνδέουν με το παλιό του περιβάλλον. Η επιτυχία του στη ζωή οφείλεται στο ότι πάντα, χτίζει σταθερά, πάνω σε γερά θεμέλια. Έχοντας αποφασίσει να πετύχει στη δουλειά του, (και θα είναι δουλειά, που θα προσφέρει προοδευτική, αλλά σίγουρη άνοδο) μένει σταθερός στο στόχο του. Του αρέσουν ιδιαίτερα τα δημόσια αξιώματα, καθώς και οι ανώτερες δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις. Αν ασχοληθεί με το εμπόριο, θα διαλέξει ένα κλάδο, που να μην επηρεάζεται από τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Πολλούς Αιγόκερους θα τους δείτε να είναι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι. Αν σπουδάσουν, θα προτιμήσουν να γίνουν δικηγόροι ή αρχιτέκτονες. Δεν διακρίνονται ιδιαίτερα στους χώρους της τέχνης και του θεάματος, με εξαίρεση τη μουσική (οι μουσικοί είναι, συχνά, και καλοί μαθηματικοί – χαρακτηριστικό των ανθρώπων του ζωδίου αυτού).

Οι Αιγόκεροι είναι πολύ προσεκτικοί σε ότι έχει σχέση με τα οικονομικά, όπως είπαμε και πριν, αλλά πάντα επενδύουν άφοβα σε ακίνητα. Όσοι ανήκουν στο ζώδιο αυτό μπορεί να είναι πεισματάρηδες, δογματικοί και να έχουν προκαταλήψεις. Δεν θα συζητήσουν μαζί σας για πράγματα στα οποία διαφωνείτε: αντί γι' αυτό, θα μείνουν σιωπηλοί, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Είναι μάλλον μοναχικοί τύποι και δεν εξαρτούνται τόσο από τη συντροφιά άλλων. Ντροπαλοί, συγκρατημένοι, κάνουν δύσκολα φίλους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και φίλοι όλης τους της οικογένειας. Δεν είναι πολύ εγκάρδιοι, ακόμα και με τους πολύ δικούς τους ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο για τους Αιγόκερους να εκφράσουν ανοιχτά τη στοργή τους, αλλά δείχνουν την αφοσίωση τους στους κοντινούς τους, υιοθετώντας μια προστατευτική στάση απέναντι τους. Κατά κανόνα, δεν είναι ρομαντικοί. Εκτιμούν τους ανθρώπους με τους οποίους συνδέονται γιατί θαυμάζουν τα προτερήματα τους. Δεν ερωτεύονται εύκολα, αλλά όταν νιώσουν έρωτα για κάποιον ή για κάποια, είναι πιθανό ότι το άτομο αυτό θα γίνει πολύ καλός σύντροφος. Λένε ότι οι Αιγόκεροι είναι σε θέση να θυσιάσουν την αγάπη για τη φιλοδοξία και το χρήμα. Δεν είναι εξακριβωμένο ότι αυτό είναι σωστό, απλά τα πρόσωπα που έλκουν τους Αιγόκερους, τυχαίνει να είναι πιο επιτυχημένα και αξιόλογα από τον ίδιο. Αλλά παρότι έχουν επίγνωση των προτερημάτων τους δεν θα σήμαιναν τίποτα γι' αυτούς, αν τα άτομα αυτά δεν συγκινούσαν και συναισθηματικά τους Αιγόκερους.

Ο τυπικός Αιγόκερος είναι νευρώδης, με προέχουσες αρθρώσεις. Το πρόσωπο τους είναι συνήθως τριγωνικό και το δέρμα τους μάλλον χλωμό. Συνήθως έχουν ορθοδοντικά προβλήματα (τώρα που η κοσμητική οδοντιατρική έχει προοδεύσει, συναντάμε συχνά Αιγόκερους σαν ασθενείς σε οδοντιατρεία). Η μύτη τους προέχει και ίσως στο πάνω μέρος της να καμπυλώνει λίγο προς τα μέσα. Συχνά έχουν μεγάλα αυτιά, Παρουσιάζουν συνήθως, προβλήματα στο κυκλοφοριακό και πεπτικό τους σύστημα. Τα χέρια και τα πόδια τους είναι, κατά κανόνα, μεγάλα. Παρότι έχουν ευαίσθητη κράση στην παιδική ηλικία, συνήθως ζουν πολλά χρόνια. Αργότερα, μπορεί να έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους. Όταν τραυματίζονται, χτυπούν συχνά στα γόνατα. Τέλος, μπορεί να έχουν δερματολογικά προβλήματα και προβλήματα με τα μαλλιά τους.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα