Ο άνδρας Παρθένος

Είναι λίγο ταραχώδης και φαντασιόπληκτος, αλλά είναι και ο τύπος του ανθρώπου, που θεωρείται, γενικά, «πολύ εντάξει». Ο άνδρας Παρθένος θα περάσει ευχαρίστως μια νύχτα έξω με τους φίλους του, αλλά στην πραγματικότητα προτιμάει πιο πνευματικές διασκεδάσεις. Ακούει ευγενικά τις «ανδρικές» κουβέντες, χωρίς όμως να παίρνει μέρος σ' αυτές. Αποφεύγει, επίσης, να πάρει θέση σε οποιαδήποτε σοβαρή κουβέντα, από πολιτικά μέχρι οτιδήποτε άλλο. Αν τα αστεία αρχίσουν να χοντραίνουν ή κάποιοι αρχίζουν να μεθάνε, θα βρει τρόπο να αποσυρθεί ευγενικά. Δεν του αρέσουν, γενικά, οι φασαρίες.
Ο άνδρας Παρθένος θα συμμετάσχει, σε οργανώσεις με ανθρωπιστικούς σκοπούς. Του αρέσουν τα ταξίδια, του αρέσει και ο τουρισμός δεν θα παραλείψει να δει τα μουσεία και τις πινακοθήκες των πόλεων, που επισκέπτεται. Εκτιμά πολύ την τέχνη – ίσως είναι και λίγο σνομπ, αλλά ο σνομπισμός του είναι σε πνευματικό επίπεδο.

Θέλει τα πράγματα του στη θέση που τα έχει βάλει αυτός και ενοχλείται αν δει ότι η θέση τους άλλαξε. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί αν δεν είναι όλα γύρω του τακτοποιημένα. Ίσως μερικές φορές ο άνδρας Παρθένος να ασχολείται με τις μικρολεπτομέρειες των πραγμάτων και να χάσει έτσι την ουσία τους. Δεν του αρέσει να επιδεικνύεται. Όταν βρίσκεται με παρέα, αφήνει ευχαρίστως άλλους, να κλέβουν την παράσταση. Η ήρεμη συμπεριφορά του, όταν βρίσκεται ανάμεσα σε αγνώστους, οφείλεται ουσιαστικά στο γεγονός ότι είναι ντροπαλός: γρήγορα όμως το ξεπερνάει. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, παρότι προτιμάει, γενικά, να μένει πιστός στις συνήθειες του. Η λογική του όμως, αποδέχεται την αναγκαιότητα της αλλαγής, αν είναι για την πρόοδο, και είναι έτοιμος να πειραματιστεί, αρκεί να υπάρχει κάποιος καλός λόγος γι' αυτό. Αν ένας άνδρας Παρθένος αντιπαθήσει κάτι ή κάποιον, θα μείνει σταθερός στη θέση του, γιατί η αντιπάθεια που αισθάνεται είναι συνήθως αποτέλεσμα λογικής εκτίμησης και όχι συναισθηματικής φόρτισης.

Είναι φιλόξενος, αλλά δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του. Φροντίζει να γνωρίσει καλά το μελλοντικό σύντροφο της ζωής του, πριν τον παντρευτεί, κι αυτό αν τελικά αποφασίσει να μη μείνει ανύπαντρος. Δυστυχώς, ο μεσήλικας Παρθένος αναπτύσσει «γεροντοκορίστικες» συνήθειες, που γίνονται όλο και πιο έντονες, όσο περνούν τα χρόνια. Δεν του αρέσει ν' αποφεύγει τις ευθύνες του και δεν συγχωρεί την ανεκτικότητα της σύγχρονης κοινωνίας. Παρ' όλα αυτά, αν αισθανθεί ότι βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο, το γεγονός ότι βρίσκεται υπό τα δεσμά ενός ατυχούς γάμου, δεν θα τον εμποδίσει να ζητήσει διαζύγιο ή και – αν αυτό είναι αδύνατο – να στήσει ένα – μυστικό – σπιτικό με τη γυναίκα της ζωής του. Και θα κάνει τα πάντα για να την πείσει ότι σκοπεύει να είναι πιστός σ’ αυτή. Κάτι που δεν θα κάνει, είναι να αποφύγει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ή την τέως σύζυγο του ή να διαλύσει κάποιον – ευτυχισμένο – γάμο. Αν χλευάζει τις κατεστημένες αρχές, το κάνει μόνο από ανάγκη και όχι από εγωισμό.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα