ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Η αστρολογία, για μια φορά ακόμα, φαίνεται ότι διέρχεται μια φάση παλινόρθωσης και για πρώτη φορά μετά από πολλούς αιώνες έχει προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επιστήμονες μόνοι τους έχουν πάρει την απόφαση να επανεξετάσουν πολλές από τις ιδέες τους. Νέα γεγονότα, μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί και πολλές θεωρίες για τη Σελήνη διαψεύστηκαν μόλις οι αστροναύτες πάτησαν πάνω σ’ αυτή και έφεραν πίσω δείγματα. Το 1980 δημιούργησαν μεγάλη έκπληξη οι φωτογραφίες που έστειλε πίσω στη γη το εξερευνητικό σύστημα της ΝΑΣΑ, που με κατάλληλο πύραυλο οδηγήθηκε σε πολύ μικρή απόσταση από τον πλανήτη Κρόνο.

Δεν υπάρχει χώρος σ' αυτή τη συνοπτική ιστορία της αστρολογίας να επεκταθούμε στην ανάπτυξη των άλλων επιστημών που επηρεάζουν την αστρονομία, αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους αστρολόγους, είναι η επιστημονική ανακάλυψη για τους βιολογικούς ρυθμούς, οι οποίοι μπορούν να καταγραφούν ηλεκτρικά και δείχνουν ότι έχουν κάποια σύνδεση με τους ρυθμούς του Ήλιου, της Γης, της Σελήνης και των Πλανητών. Είναι γνωστό ότι οι εξάρσεις των περιοδικών ηλιακών κηλίδων επιδρούν ή συσχετίζονται, με τις οικονομικές διακυμάνσεις. Η ακτινοβολία που προέρχεται από το διάστημα, είναι τώρα γνωστό ότι έχει διαφορετική ένταση στη γη, ανάλογα με τη θέση διαφόρων αστεριών. Όταν ο Ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα, οι ακτίνες Χ και οι υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου, δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή αυτή. Ορισμένοι πλανήτες φαίνεται ότι επανεκπέμπουν την ειδική ακτινοβολία του διαστήματος, η οποία φθάνει στη γη και μέσω αυτών.

Το πνεύμα της εξερεύνησης είναι πολύ ζωντανό στους σύγχρονους σοβαρούς αστρολόγους. Έχουν πειραματιστεί πολύ, εφαρμόζοντας τα συμπεράσματα των μελετών και των εμπειριών τους, για να ελέγξουν τις θεωρίες τους. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις υπέρ των αστρολογικών θεωριών και δοξασιών και η αστρολογία είναι σήμερα πολύ περισσότερο αξιόπιστη. Ακόμα και τα προγράμματα της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου έχουν παρουσιάσει διαφοροποίηση στη στάση τους, σε σχέση μ' εκείνη που κρατούσαν πριν δέκα χρόνια. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για όλους μας να βλέπουμε το έντονο ενδιαφέρον σπουδαστών κολεγιακού και πανεπιστημιακού επιπέδου για την αστρολογία. Όλοι αυτοί έχουν πολύ περισσότερες γνώσεις από ό,τι είχαν οι νέοι της προηγούμενης γενιάς. Οι νέοι τώρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλύσουν τα αστρολογικά προβλήματα που θα συναντήσουν και τα οποία η προηγούμενη γενιά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει.

Στο τέλος αυτής της σύντομης ιστορίας της αστρολογίας, πρέπει να πούμε στους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ότι θα πρέπει να έχουν μια σύντομη ενημέρωση για το περιεχόμενο και τη σπουδαιότητα του ατομικού ωροσκοπίου.

Ατομικό Ωροσκόπιο

Αυτό πρέπει να υπολογιστεί με βάση τα στοιχεία του χρόνου της γέννησης ενός ατόμου, δηλαδή ημέρα, μήνα. έτος και ακριβή ώρα. Γίνεται χρησιμοποίηση των βιβλίων της αστρονομίας με πίνακες με τις κινήσεις του Ήλιου, της Γης. της Σελήνης και των Πλανητών, καθώς και ορισμένων άλλων πινάκων, οι οποίοι βοηθούν τους αστρολόγους να τοποθετήσουν τα στοιχεία των πλανητών σε ορισμένη διάταξη, στις θέσεις και τα τμήματα του ωροσκοπίου. Μετά, μπορεί να γίνει μία ανάλυση και σύνθεση των στοιχείων. Όλα τα σύμβολα των πλανητών και των τμημάτων του πίνακα έχουν κάποια συμβολική σημασία, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Σύμβολα

Κριός: Ένα σύμβολο ασυγκράτητης ενεργητικότητας, αγάπης της δράσης για τη όραση που αντιδρά πολλές φορές ασυνείδητα, θαρραλέο και με τάσεις για αρχηγία και επικράτηση, συνδέεται με την αρχή της δυναμικής ενέργειας.

Ταύρος: Σύμβολο σταθερότητας, αξιοπιστίας, πρακτικότητας, υπομονής και επιμονής, μπορεί όμως και να παρουσιάζει τάσεις περιορισμένης πνευματικής προσαρμογής, ενδιαφέροντος και ικανοτήτων λόγω συντηρητικών τάσεων.

Δίδυμοι: Σύμβολο ευκινησίας, ευστροφίας και προσαρμοστικότητας, είναι συνδεδεμένο με την αρχή της επικοινωνίας και είναι ειδικά συνδυασμένο με την πνευματική ευφυΐα.

Καρκίνος: Σύμβολο της ευαισθησίας, επιφυλακτικότητας, συνοχής, συνδέεται με την αρχή της προστασίας και θρέψης. Το σύμβολο αυτό συνδέεται με μητρικές και οικιακές ιδιότητες.

Λέων: Σύμβολο της ελεγχόμενης ενέργειας, που χρησιμοποιείται μεθοδικά, της οργανωτικής ικανότητας και της φυσικής παρορμήσεως για εξουσία.

Παρθένος: Σύμβολο της τελειοθηρίας, που κατορθώνεται μέσω προσοχής στη λεπτομέρεια, συνδέεται με την αρχή της διακριτικότητας.

Ζυγός: Είναι το σύμβολο ισορροπίας. Έχει ένα αρκετά αρμονικό τρόπο ζωής και έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο προσαρμογής στο περιβάλλον.

Σκορπιός: Έντονα συναισθηματικός άνθρωπος, υπερευαίσθητος στις αντιδράσεις του καθενός και του καθετί, αλλά πολύ λεπτολόγος.

Τοξότης: Σύμβολο επεκτατικότητας, έχει επιθυμία για έρευνα, εκφράζεται με γενναιοδωρία, αγάπη για περιπέτεια και ριψοκίνδυνες τάσεις.

Αιγόκερος: Σύμβολο της σταθερότητας, υπερβολικά φιλόδοξος.

Υδροχόος: Σύμβολο της φιλανθρωπίας και της ανεξαρτησίας που εκφράζεται μέσω της αμεροληψίας. Συνδέεται επίσης με την αρχή της προόδου μέσω πειραμάτων.

Ιχθείς: Σύμβολο της αλλαγής. Εξαρτώνται απόλυτα από τη βοήθεια άλλων για ό,τι αφορά τον εαυτό τους.

Οι Πλανήτες

ΗΛΙΟΣ: Συμβολίζει ολότητα.
ΣΕΛΗΝΗ: Συμβολίζει ανταπόδοση, αντανάκλαση.
ΕΡΜΗΣ: Συμβολίζει επικοινωνία.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Συμβολίζει ομορφιά, αρμονία, ενότητα.
ΑΡΗΣ: Συμβολίζει επιθετικότητα και αντιπαλότητα σε υλικό επίπεδο.
ΔΙΑΣ: Συμβολίζει πίστη, αισιοδοξία, επέκταση.
ΚΡΟΝΟΣ: Συμβολίζει περιορισμό, ακαμψία.
ΟΥΡΑΝΟΣ: Συμβολίζει ανεξαρτησία, ατομικότητα.
ΠΟΣΕΙΔΩΝ: Συμβολίζει αυταπάτη, απάτη, διάλυση.
ΠΛΟΥΤΩΝ: Συμβολίζει εξάλειψη.

Τμήματα Ωροσκοπίου

1. Η προσωπικότητα.
2. Κέρδη.
3. Διανοητικά χαρακτηριστικά, συγγένειες με άλλα μέλη της οικογένειας, εκτός από τους γονείς.
4. Άμεσο οικογενειακό περιβάλλον (γονείς).
5. Δημιουργικές ικανότητες, έρωτας, παιδιά.
6. Ατομική υγεία, περιβάλλον εργασίας, συνθήκες, φύση εργασίας.
7. Σχέσεις με το σύντροφο, σχέσεις με ανθρώπους γενικά.
8. Κοινά ενδιαφέροντα, δεσμεύσεις.
9. Ταξίδια, πνευματικότητα.
10. Κατάσταση, κυρίως επαγγελματική.
11. Φιλίες, στόχοι.
12. Απομόνωση, υποχώρηση: αυτό το οποίο είναι το πιο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άτομο.

Η ανάλυση και σύνθεση του ωροσκοπίου γίνεται με συσχέτιση των θέσεων του Ήλιου, της Σελήνης και των Πλανητών μεταξύ τους, των τμημάτων του ωροσκοπίου που οι πλανήτες κατέχουν, καθώς και των συμβόλων που εμπεριέχονται. Η σημασία των συμβολών, πλανητών και τμημάτων που μνημονεύτηκαν παραπάνω, θα πρέπει να παραβληθούν με τα θέματα που είναι για εξέταση. Για να εξετάσουμε π.χ. την εξέλιξη της καριέρας, είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη μας :

α) το χαρακτήρα του ατόμου ο οποίος μπορεί να εκτιμηθεί με μια γενικευμένη ερμηνεία του ωροσκοπίου,
β) την προσωπικότητα,
γ) το πρώτο τμήμα και φυσικά τον πλανήτη που είναι μέσα στο τμήμα αυτό ή τον πλανήτη που το εξουσιάζει,
δ) το δεύτερο τμήμα (κέρδη), και
ε) και τα δύο μαζί έκτο και δέκατο τμήμα, γιατί δίνουν μερικές νύξεις για τον καλύτερο τύπο επαγγέλματος ή για τον πιο κατάλληλο ρόλο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Κανόνες

Καθώς υπάρχουν δώδεκα τμήματα στο ωροσκόπιο, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου και της Σελήνης, τα ουράνια σώματα γίνονται μόνο δέκα και έτσι δύο τμήματα θα μένουν χωρίς πλανήτη. Σ' αυτή την περίπτωση, το τμήμα που δεν έχει πλανήτη, κυβερνάται από τον πλανήτη που είναι σε σύμπτωση με το τμήμα που είναι από πάνω του.

Λουλούδια που σχετίζονται με τα σύμβολα.

Κριός: Αγριοκέρασο
Ταύρος: Κοινή κολιτσίνα
Δίδυμοι: Χρυσάνθεμο
Καρκίνος: Αγιόκλημα
Λέων: Ξινολάπαθο
Παρθένος: Βαλεριάνα
Ζυγός: Ραδίκι (νταντέλιο)
Σκορπιός: Αψίνθιο
Τοξότης: Ραδίκι (τσικάριο)
Αιγόκερος: Ανεμόχορτο
Υδροχόος: Παντόφλες
Ιχθείς: Έμπετρο

Κάθε ένα από τα δώδεκα ζώδια, κυριαρχείται από έναν συγκεκριμένο πλανήτη του πλανητικού μας συστήματος, και φέρει τις ιδιότητες του. Οι πλανήτες συμβολίζουν αρχές και έννοιες, που καθορίζονται από την θέση που έχει ο καθένας τους στο ηλιακό σύστημα.

Τα ζώδια χωρίζονται σε θετικά και αρνητικά. Τα θετικά χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και τάση για αλλαγή, ενώ τα αρνητικά χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και επιφυλακτικότητα.

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα